Evde sinematik bir atmosfer yaratan Dolby Atmos teknolojisi nedir? Atmos aslında nasıl çalışır? Bu teknoloji hakkında bilmeniz gereken tüm detayları sizler için kaleme aldık.

Samsung’dan dünyanın ilk kablosuz Dolby Atmos teknolojisi

Daha gerçekçi bir ses deneyimi sunan Dolby Atmos gibi sorularınız varsa doğru yerdesiniz. Hayatı film ve müziğe bağlı olan insanlar, bu ses teknolojisinin adının son zamanlarda çokça tekrarlandığını fark ettiler. Bu teknoloji hakkında çok konuşuluyor olması elbette bazı soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. Müzik dinlerken, film izlerken ve oyun oynarken sesin ne kadar önemli olduğunu bilirsiniz. Bazen gerçeklikten kopup hayali bir dünyaya girmek isteyebilirsiniz.

Size bunu mümkün kılan bir teknoloji olduğu söylenseydi, muhtemelen tüm dikkatinizi o teknolojiye verirdiniz. Dolby Atmos sizi gerçek dünyayı terk etmeye ve sanal dünyaya girmeye zorlamasa da en azından öyle görünüyor. Bu yazıda nasıl yapılacağını öğreneceksiniz.

Dolby Atmos nedir?

Atmos, ilk olarak 2012 yılında geliştirilen ve dinleyiciler için üç boyutlu bir alan yaratan bir ses teknolojisidir. Sesin yönünü gerçekçi bir şekilde değiştirerek insan kulağının sesi algılama şeklini taklit eder.

Sinema salonundaki kişinin 360 derece sesi aynı şekilde deneyimlemesini sağlar. İlk olarak sinemalarda Disney’in Cesur oyununu oynamak için kullanıldı. Sonra yavaş yavaş eve girdi. Sinemalarda bu teknoloji için kullanılabilecek sayısız hoparlör var ama açıkçası oda ne kadar büyük olursa olsun evinizde çok fazla hoparlör bulunduramazsınız. Ayrıca daha fazla eve uygun bir Atmos ses sistemi satın alıp kurabilirsiniz. Bu, gerçekçi bir 3D ses alanı oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Atmos ses teknolojisinden tam anlamıyla yararlanmak istiyorsanız, sinemalar en iyi seçeneğinizdir, ancak bu odalar nadir olduğu için evinize bir Atmos ses sistemi kurmak iyi bir fikirdir. Bu yatırım, özellikle sese odaklananlar için büyük bir nimet olacak. Elbette, bu ses teknolojisi sinemalar veya evlerle sınırlı olmak zorunda değil. Ayrıca tabletler ve akıllı telefonlar gibi mobil cihazlarda da kullanılabilir.

Dolby Atmos nasıl çalışır?

Dolby Atmos, ses öğelerini 3B alana yerleştirir ve hareket ettikçe sesin yönü değişir. Örneğin bir arabanın sesini ele alalım. Araba karakterin arkasında. Arabayı çalıştırırken arkamızdan bir ses geldi. Ardından araba hareket eder ve karakterin önünde durur.

Tüm bunlar olurken araç konumu değiştikçe sesin yönü de değişir. Bu, sesin dinleyici için daha doğal olmasını sağlar. Örneğin, bir çatışma sahnesi izlediğinizi varsayalım. Atmos’un fark yarattığı yer burasıdır, böyle sahnelerde kesinlik kazanır.

Teknoloji, aynı anda yüzden fazla ses üretebilir. Her sesi belirli bir kanala atamak yerine, 3B daire içinde belirli noktalara yerleştirir. Bu, günün sonunda çok gerçekçi bir ses deneyimi yaşamanızı sağlar.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir