Doğu Anadolu Gözlemevi, bir aşamayı daha tamamlayarak “İleri Sınıf Ortak Araştırma Altyapı Statüsü” kazandı.

Türkiye’nin Erzurum şehrinde, 3 bin 170 metre yüksekliğe inşa edilen Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG), Türkiye’nin uzaydaki gözü haline gelecek.

Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise önemli gözlemevleri arasında yer alan ve 2012 yılında inşa edilmeye başlanan DAG, Palandöken ilçesine bağlı olan Konaklı Mahallesi’ndeki 3 bin 170 metre yüksekliğindeki Karakaya Tepesi’nde bulunuyor.

DAG önemli bir aşamayı geride bıraktı

Doğu Anadolu Gözlemevi ( DAG), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) ile Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) bünyesinde yer alıyor.

 Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG)
Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG)

TUG ve ATASAM bünyesinde yer alan AR-GE altyapılarının, Milli Uzay Programı kapsamında belirlenen görevlerde bütünlük sağlamaları ve ortak hizmet verebilmelerine dair yapılanma sürecinde önemli bir aşama geride bırakıldı.

Geçen yıl TÜBİTAK ile Atatürk Üniversitesi arasında imzalanan ileri sınıf statüsünde Ortak Araştırma Altyapısı’nın kurulmasına yönelik ortaklık protokolünden sonra gerekli güncelleme için yapılan başvuru komisyon tarafından başarılı kabul edildi.

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, DAG’ de gerçekleşen bilim dünyası için büyük önem taşıyan ve Uzay Bilimleri ve Teknolojileri için de ileri sınıf bir AR-GE yatırımı olarak görülen çalışmalarda sona gelindiğini söyledi.


Grafik Tasarım bölümünde öğrenci. İmza İnternet Teknolojileri'nde dijital çırak olarak eğitim alıyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir