MediaTek’in yeni amiral gemisi işlemcisi olan Dimensity 9400 özellikleri ile yavaş yavaş netleşmeye başladı. Yeni yonga seti, 3nm fabrikasyon süreci, ve daha fazlası ile beraber geliyor.

Mobil işlemci pazarındaki rekabet son zamanlarda bir epey arttı. Öyle ki hem MediaTek Dimensity 9400 hem de Apple A18 ve Snapdragon 8 Gen 4 3nm fabrikasyon sürecinde bizlerle beraber olacak. Geçtiğimiz saatlerde ise, MediaTek CEO’su Rick Tsai, Dimensity 9400’ün çıkış tarihine ve kilit özelliklerine açıklık getirdi. Android’in yeni amiral gemisinin yılın dördüncü çeyreğinde gelmesi planlanıyor.

Dimensity 9400'ün Çıkış Tarihi Belirlendi

Dimensity 9400’ün Çıkış Tarihi Belirlendi

Dimensity 9400, TSMC’nin 3nm (N3P) fabrikasyon sürecini kullanan şu anlık ilk ve tek MediaTek yonga seti olacak. Bu da performans ve güç anlamında önemli bir artışa işaret ediyor. Salı günü yaptığı açıklamada ise MediaTek CEO’su Rick Tsai, bu yeni platformun yükseltilmiş yapay zeka yetenekleri ile yılın dördüncü çeyreğinde tanıtılacağını duyurdu.


MediaTek, Dimensity 9400’ün performans rakamları veya yapay zeka yeteneklerine dair detaylı bir bilgi vermemiş durumda. Fakat, mevcut MediaTek Dimensity 9300, NeuroPilot Fusion desteği ile 33B’ye kadar 1B, 7B ve 13B parametreli büyük dil modellerine (LLM) destek sunuyor. Dimensity 9400’ün ise bu yetenekleri daha da geliştirmesi bekleniyor.

Ayrıca, mevcut raporlar, benzer bir çekirdek kümelemesiyle karşılaşacağımızı gösteriyor. Bu noktada, Cortex-X5’e yükseltme yapılacak ve 3 adet Cortex-X4 ile 4 adet Cortex A720 çekirdekleri ile karşılaşacağız. MediaTek, Qualcomm’a kıyas ile bu yıl da ARM’in CPU tasarımlarını benimsemeye devam edecek.

Daha önce paylaşılan Snapdragon 8 Gen 4’ün Geekbench 6 skorlarını hatırlayanlar olabilir. Dimensity 9400’ün ise benzer bir performansa sahip olması bekleniyor. Ancak kesin sonuçları öğrenmek için bir süre daha beklememiz gerekecek.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir