İnternette gecikme olarak tanımlanan delay sürekli olduğunda oldukça can sıkıcı olabiliyor. Peki delay sorunun çözümü var mı?

Starlink uydu internet hızıyla rakiplerini geride bırakacak

Elbette var. Birkaç basit yöntemi izleyerek gecikme sorununu çözebilirsiniz. Bu yazımızda size delay sorununu nasıl çözebileceğinizi anlattık.

Delay nasıl çözülür?

  • Ethernet kablosu kullanarak
  • Size yakın sunucuyu seçerek
  • İnternet sağlayıcınızı değiştirerek
  • VPN kullanarak
  • Ekipmanlarınızı geliştirerek 

Ethernet kablosu kullanın

Wi-Fi kullanmak yerine bir Ethernet kablosuna bir modem bağlamak, her zaman daha düşük gecikme ile daha güçlü oyun performansı sağlar. Bilgisayarınızda Wi-Fi varsa harikadır, ancak performans konusunda bilinçli bir kişiyseniz ve gecikmeyi en aza indirmek istiyorsanız kablolu bir bağlantı kullanmanız gerekir.

En yakın sunucuyu seçin

Oynadığınız oyunun Türkçe sunucusu yoksa, bir Avrupa sunucusu seçin. Birçok oyuncu Asya sunucularını seçmekle büyük hata yaptı. Türkiye’nin neresinde yaşıyor olursanız olun, Avrupa sunucusu size her zaman daha yakın. Kars’ta yaşıyor olsanız bile Avrupa sunucuları size daha yakın çünkü Asya sunucuları genellikle Çin, Endonezya gibi bölgelerde bulunuyor. Farklı Avrupa sunucuları arasında seçim yapmak zorunda kalırsanız, her zaman Türkiye’ye en yakın olanı seçin. Doğu Avrupa sunucuları, Türkiye’de sunucusuz bir oyun için her zaman en iyi seçimdir.

ISS’nize sorun

Ne yazık ki, Türkiye’deki bazı İSS’ler bazı bölgelerde çok iyi hizmetler sunarken bazı bölgelerde iyi çalışmayabilir. Durum böyle olduğu için, ISS’nizi değiştirerek bu sorunu çözmeyi deneyebilirsiniz.

VPN kullanarak delay düşürün

Birçok deneyimli VPN kullanıcısı, VPN kullanımındaki gecikmelerin arttığını fark etmiş olabilir, ancak doğru kullanılırsa gecikmeler azaltılabilir. Doğru senaryolarda VPN kullanmak iyi bir çözüm olabilir. Örneğin, Japonya’da bir sunucuda oynuyorsanız ve durdurulamaz gecikme süresi elde ederseniz, durdurulamaz gecikme miktarlarına bir VPN aracılığıyla erişebilir ve kendinizi Japonya’da tanıtabilirsiniz. Tabii ki çok iyi bir performans elde etmek imkansız ama emsalsiz bir durumdan oyuna geçiş de işe yarayabilir.

30 ile 150 arasında bir değer gibi gecikme değişikliklerini çözmek için VPN’yi de kullanabilirsiniz. Çok fazla yavaşlarsanız, oyunun tam içinde oturduğunuz bir anda 150’ye ulaşabilir ve çok sinir bozucu olabilir. Bu sorunu önlemek için bir VPN de kullanabilirsiniz. Oyun için özel olarak tasarlanmış bazı VPN hizmetlerini kullanarak değişken gecikme miktarını daha kararlı bir değere düşürmek mümkündür.

Ekipmanınızı yükseltin

Gecikmelerin %95’inin internetle ilgili öğelerden kaynaklandığı tahmin edilmektedir, ancak kalan %5’lik kısım ekipmanınızdan kaynaklanmaktadır. Fareniz, ekranınız ve hatta Ethernet bağlantı noktanız bile biriktirme listelerine sahiptir. İnternetiniz nedeniyle gecikmeniz çok düşükse ve profesyonel hedefleriniz varsa, ekipmanlarınızı da kontrol etmelisiniz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir