Japonya’da iki devlete bağlı kurum ile bir şirket tarafından yapılan bir iş birlik ile çocuk istismarının önüne geçmesine yardımcı olacak önemli bir uygulama geliştirildi. Söz konusu bu uygulama çocukların çekmiş olduğu çıplak fotoğrafların otomatik olarak algılayacak ve cihazdan silecek. Ancak bu noktada ise uygulamanın galeriyi tarayarak çıplak fotoğrafları ayıklamak için bazı gizlilik endişeleri akıllara geliyor. Sosyal medya her ne kadar doğru kullanıldığında faydalı olsa da, özellikle günümüzde çocukların bile buralarda vakit geçirmesi, ciddi problemlere sebep olabiliyor. Bu problemlerden en büyüklerinden birisi de çocuk istismarı oluyor.

Çıplak fotoğraflar otomatik olarak silinecek

31

Sosyal medya platformları bu duruma yönelik engelleyici politikalarını güncellemeye ve yeni özellikler geliştirmeye devam etse de, yeterli olamayabiliyor. Japonya’dan ise bu konuya yönelik bir uygulama geliştirildiği ortaya çıktı. Bir araştırma ekibi tarafından 18 yaş altı kişilerin çıplak fotoğraf çekmeleri durumunda bu fotoğraflar cihazdan otomatik olarak silinecek bir uygulama yapıldı. Yapay zeka destekli olan bu yeni uygulama ile yetişkinlerin sosyal medya üzerinden çocuklar ile iletişime geçerek çocukların uygunsuz fotoğraflarını göndermesini engellemek için geliştirildi. Uygulama, Tokyo merkezli Smartbooks, Fujita Sağlık Üniversitesi ve yerel Nakamura polis merkezi ortaklığı ile geliştirildi.

Uygulama çalışma mantığına gelecek olursak, 18 yaş altı çocukların kamera ile çekildikleri çıplak içerikli fotoğraflar otomatik olarak tespit edilerek cihazdan siliniyor. Uygulama fotoğrafı tespit etmesi sonrasında ebeveynlere bir uyarı mesajı da gönderiyor. Uygulamanın ise bu yıl sonuna kadar kullanıma sunulması bekleniyor. Çocuk istismarının önüne geçilmesi adına daha önce Apple’da benzer bir hamle yapmıştı. Şirket iPhone’daki fotoğrafları tarayarak çocuk istismarına yönelik bir içerik var ise kolluk kuvvetine bildirecekti. Ancak Apple, kullanıcı gizliliğinden ötürü yoğun eleştirilere maruz kaldı ve bu özellikten vazgeçti.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir