Şirketin çeyrek gelirleri yüzde 5 artsada 18,1 milyar dolarla beklentilerin gerisinde kaldı.

Intel, dördüncü çeyrekte, analistlerin 18.24 milyar dolarlık beklentilerine kıyasla, yaklaşık 18.3 milyar dolarlık düzeltilmiş satış beklediğini söyledi.

Intel’in en büyük işletmesi olan müşteri bilgi işlem grubu, geçen yıla göre %2 düşüşle 9,7 milyar dolara geriledi. Buna PC çip geliri de dahil. Intel, bilgisayar satışlarının, çip sıkıntısı nedeniyle düşen dizüstü bilgisayar hacimleri nedeniyle düştüğünü ve müşterilerinin bilgisayar montajını tamamlamak için ihtiyaç duyduğu diğer parçalara sahip olmayabileceğini söyledi.

“CPU’ya sahip olabileceğimiz, ancak LCD’nizin veya Wi-Fi’nizin olmadığı yerlere maç setleri diyoruz. Veri merkezleri özellikle bazı güç yongaları ve bazı ağ iletişimi ile mücadele ediyor. Intel CEO’su Pat Gelsinger, verdiği röportajda şunları söyledi: “Şimdi en kötüsünü yaşıyoruz, gelecek yıl her çeyrekte kademeli olarak daha iyi olacağız, ancak 2023’e kadar arz-talep dengesine sahip olmayacaklar.

Dünyanın dört bir yanındaki tüketiciler evden çalışmak için yeni dizüstü ve masaüstü bilgisayarlara ihtiyaç duyduğundan, bilgisayar satışları geçen yıl güçlüydü. Ancak analistlere göre, satışların yavaşlaması nedeniyle pandemi ile ilgili PC satışlarında yaşanan artış sona eriyor olabilir.

Gelsinger, PC satışlarındaki artışın muhtemelen devam edecek bir trend olduğuna inandığını söyledi. Gelsinger, “Bilgisayar işinin artık yapısal olarak daha büyük, günde bir milyon birimlik bir iş türü olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Veri merkezleri için işlemciler ve diğer silikonlar satan Intel’in Veri Merkezi Grubu, yıllık %10 artışla 6,5 ​​milyar dolarlık satış gerçekleştirdi, ancak analist tahminlerinin 6,66 milyar dolarlık gerisinde kaldı. Intel, yıllık artışın şirketler ve hükümetler için şirket içi sunuculara olan talebin artmasından kaynaklandığını söyledi.

Intel, Arizona’daki yeni bir yarı iletken fabrikası da dahil olmak üzere bu yıl 20 milyar dolar harcadığı için büyük bir sermaye harcaması döneminde. Şirket, yarı iletken performansında rakiplerini yakalamak için yeni üretim hatlarını artırmaya harcarken, yatırımcılar Intel’in brüt kar marjını yakından izliyorlar.

Intel, satılan malların maliyetini hesapladıktan sonra kalan gelir olan brüt kar marjının %50’nin altına düşmemesine rağmen azalacağını ve bundan sonra toparlanacağını söyledi. Üçüncü çeyrek için Intel, %56 brüt kar marjı bildirdi.

Şirket, kendi işlemcilerini tasarlamaya ve üretmeye devam etmenin yanı sıra, iş modelini diğer çip tasarımcıları için bir üretici veya dökümhane haline getirmeyi planlıyor.

Dökümhane olma arayışı, maliyetleri ABD ve Avrupa’daki devlet desteğiyle karşılanabilecek pahalı bir girişimdir, ancak Intel’in öngördüğü gibi yarı iletken endüstrisi önümüzdeki 10 yıl içinde iki katına çıkarsa son derece kazançlı olabilir.

Intel 2020 dördüncü çeyrek raporunu yayımladı

Intel’in çeyrek boyunca brüt kar marjı, bir önceki yıla göre %2,9 artarak %56 oldu. Ayrıca, nesnelerin interneti grubunda %54 artışla 1 milyar dolara ve otomotiv çip iştiraki Mobileye’de %39 büyüyerek 326 milyon dolara yükseldi.

Intel CFO George Davis, Mayıs 2022’de emekli olmayı planladığını açıklamıştı. Intel, geçiş sürecinin nasıl olacağını ve gelecek ayki teknoloji yol haritası hakkındaki görüşleri hakkında daha fazla ayrıntıyı ilerleyen zamanlarda açıklayacak.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir