MediaTek 2021 yılı itibari ile işlemci sektöründeki etkinliğini artırmaya başladı. Sektördeki son pazar güncellemesinde ise Samsung’un sektördeki payını kaybetmeye başladığı MediaTek’in ise daha da popüler hale gelmeye başladığı görüldü.

Counterpoint Research tarafından yapılan pazar araştırmasında işlemci sektöründeki son durum aktarıldı. Samsung işlemci pazarında bugüne kadar iyi bir performans sergilese de yüzde 4’lük bir pazar payı ile 5. sıraya geriledi. Qualcomm ve MediaTek ise sektörde ciddi bir fark yaratmayı başarmış durumda. Hem 4 hem de 5 nm işlemci modelleri ile orta sınıf segmentinde Samsung’a karşı iyi bir performans sergileyen şirketler, böylece Samsung tüm klasmanlarda geçmeyi başardı.

ABD’de MediaTek Lider!

Amerika Birleşik Devletleri bölgesinde bugüne kadar zirveye ulaşamayan MediaTek yapılan son güncellemeler ile birlikte Qualcomm’u geçmeyi başardı. Böylece pazarda bir numaralı yonga üreticisi haline gelen MediaTek’in bundan sonra göstereceği performans oldukça kritik. Son modellerindeki başarıyı aynı şekilde sürdürmesi halinde şirket sektör devleri ile arasındaki farkı kapatarak zirveye oynayabilir. 

İşte dikkat çeken 2021 4. Çeyrek verileri

MediaTek, 2021’in 4. çeyreğinde akıllı telefon pazarına %33’lük bir payla liderlik etti. Tedarik zinciri kısıtlamaları nedeniyle birçok müşteri envanter oluşturduğundan, sevkiyatlar envanter düzeltmesi nedeniyle azaldı. Buna karşın Qualcomm, premium segmentlerde %18 büyüdü. Apple ve premium Android modellerdeki 5G kullanımlarında %76 payla lider Qualcomm oldu.

Apple ise 2021’in 4. çeyreğinde %21 pay ile akıllı telefon pazarında üçüncü sırasını korudu. iPhone 13 lansmanı ve tatil dönemleri satışları hızlandırdı.

UNISOC ise bu yıl satışlardaki büyümesine devam etti. 2021’in 4. çeyreğinde %11’lik bir paya ulaştı. Yıllık bazda, işlemci satışları 2021’dekinden iki kat arttı. HONOR, realme, Motorola, ZTE, Transsion ve Samsung ile çalışan şirket, böylece müşteri tabanını genişletti.

Samsung, Exynos serisinde %4’lük bir payla beşinci sıraya geriledi. Sonuç olarak, MediaTek ve Qualcomm’un payı, ODM’ler tarafından üretilen orta sınıf 4G ve 5G modellerinden amiral gemisi modellerine kadar Samsung’un akıllı telefon portföyünde de büyüyor.

HiSilicon, ABD’nin Huawei’ye karşı ticaret yasağı nedeniyle Kirin yonga setlerini üretemedi. Kirin işlemciler için stoklar tükenmenin eşiğinde.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir