Çin’de yaşanan elektrik kesintisi sorunu, bölgedeki Apple tedarikçilerinin gelecekte olabilecek ile ilgili durumlar endişe duymasına sebep oldu. Kesintiler sık sık yaşanmaya başladı.

Teknoloji alanında hızla çalışmalarına devam eden pek çok kuruluş, Çin’de yaşanan elektrik kesintileri sorunları sebebiyle ülkeden ayrılmak zorunda kalabileceklerine karşı endişe duyuyorlar. Elektrik tasarrufu anlamında düzenli olarak kesilmeye devam eden elektrik, kuruluşların zor bir durum ile karşı karşıya kalmasına sebep oluyor. Çin hükumeti Haziran ayından bu yana elektrik tasarrufu sağlamak adına şirketi zaman zaman kapanmaya zorluyor. Kesinti karşısında zor durumda kalan kuruluşlar artık hangi ülkeler içerisinde elektrik kapatması gerektiğine dair her hafta içerisinde bildirim almaya başladıklarını dile getirdiler. Kuruluşlar bu durumun kalıcı bir hale gelmesi durumunda olabileceklerden endişe duyuyorlar. 

Adını belirtmeyen bir Apple tedarikçisinin yöneticisi; “Bu çok karmaşık, çok kafa karıştırıcı. Bazı tedarikçiler, yönetimle kurmuş olduğu dostane ilişkilere ve anlaşmalara dayanarak güç kaynağını güvence altına almayı başardı, bazı tedarikçiler ise bu durumdan oldukça kötü etkilendi” dedi

Çin’deki elektrik kesintisinin sebebi nedir?

19 5

Belirtilmeyen kaynaklara göre uygulamanın dışında tutulan bazı şirketler vardır. Bunlardan biri iPhone montajcısı Luxshare’dır. Bazı Apple tedarikçileri, yönetimin kimin daha çok kazandığına kimin daha az değerli olduğuna bağlı olarak karar verdiğini dile getiriyor. Apple tedarikçilerinden bazıları tarafından öne sürülen iddiaya göre örnek vermek gerekirse bir tedarikçi çok büyük bir değer sahibi olmayıp çok fazla enerji tüketiyorsa o tedarikçi uygulama kapsamına giriyor. Bu sebeple de kuruluşların pek çoğu Çin’den ayrılıp aktivitelerine farklı bir yerden devam etmelerinin daha faydalı olacağı düşünülüyor. 

Tedarikçilerin Çin’de yaşanan elektrik kesintileri ile ilgili olan endişeleri bölge içerisinde yer alan şirketlerin artık Çin’de yer almaktan endişe duymaya başlaması ile gündeme geldi. Kesintilerin her geçen gün daha da sık hale gelmesi, şirketleri Çin’deki faaliyetlerini durdurmaya yöneltiyor. İsmini paylaşmayan bir kişi, Nikkei Asia’ya yapmış olduğu bir açıklamada şu sözleri kullandı: “Bunun bu yılın sonuna kadar ya da bu yılın sonunda da devam edebileceğini duyduk.”

İsmini vermek istemeyen bir tedarikçinin Apple ile bir bağlantısı olup olmadığı şu an için bilinmiyor ancak U.Today’e göre Amazon, Lenovo ve diğer şirketler ile ortak bir şekilde çalışıyor. Tedarikçi, bu durumun zaman ilerledikçe daha da katlanılmaz bir hal alacağına değindi. Tedarikçinin söz ettiği üzere Çin’de bir süre sonra taşınma dalgası ile uğraşabilir ve sonunda da Apple tedarikçilerinin önemli bir kısmı aktivitelerini farklı bir bölgede sürdürmeye başlayabilir. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir