Çin devlet olarak, telekom ve teknoloji şirketlerine, AMD ve Intel gibi yabancı şirketlerin işlemcilerini kullanmayı kademeli olarak bırakmaları konusunda emrini duyurdu.

Çin ülkesi, telekom sistemlerinden yabancı marka yapımı çipleri tamamen çıkarmayı planlamakta. Ülke içindeki yetkililerin telekom sağlayıcılarına 2027 senesine kadar Intel ve AMD tarafından üretilenler gibi yabancı çipleri değiştirmelerini söylediği belirtildi.

Çin’in Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı emri uyarınca, telekom sağlayıcılarının ağlarında yabancı menşeli çip olup olmadığını kontrol etmelerini ve ardından bunların kaldırılması için bir zaman çizelgesi oluşturmaları gerekmekte. Medyalara konuşan kaynaklar, Kaliforniya merkezli iki şirketin Çin’in ağ ekipmanlarında yer alan işlemcilerin “büyük kısmının” sağlaması sebebiyle bu değişikliğin esas olarak Intel ve AMD’yi etkileyeceğini aktarıyor.

Çin Huawei Şirketine Yapılanın İntikamını Mı Alıyor?

Bilindiği üzere ABD yıllardır Çinli şirket Huawei’nin işlemcilerini telekom ağlarından çıkarmak için uğraştı ve adeta Huawei’ye savaşını ilan etti. Huawei firmasının CEO’sunun kızını Kanada’da bir iş toplantısı sırasında tutuklattı. Google ve Apple şirketleri gibi ABD şirketlerinin Huawei ile çalışmasını yasaklamıştı. Huawei markalı telefonlarına Google’ın Android sisteminin yüklenmesini engellemişti. Şu sıralar karşılık verme sırası Çin’e gelmiş gibi gözüküyor.

Çin devlet olarak, telekom ve teknoloji şirketlerine, AMD ve Intel gibi yabancı şirketlerin işlemcilerini kullanmayı kademeli olarak bırakmaları konusunda emrini duyurdu.

Amerika Devleti ayrıca Nvidia ve AMD ‘nin en güçlü yapay zeka çiplerini Çin’e ihraç etmesini yasakladı ve diğer ülkelerden de Çin’e gönderilen çipleri azaltmalarını istediği aktarılıyor. Bu engelleme çabaları karşısında, Çin kendi işlemci sanayisini büyütecek gibi gözüküyor.

Geçtiğimiz sene Huawei, Çinli SMIC tarafından üretilen şirket içi 5G çipine sahip ilk telefonunu piyasaya sürmüştü. Fakat Çin’in kendi ürettiği çiplerin Nvidia, Intel ve AMD’ninkiler kadar etkili performans gösterip gösteremeyeceği konusunda hala bazı endişeler bulunuyor.

Borsada Panik Yaratır Mı?

Bu gelişmeler doğrultusunda Çin’in yabancı yonga üreticilerini telekom ekipmanlarından aşamalı olarak çıkarma planı Intel ve AMD’nin gelirlerinde ciddi bir düşüşe neden olabilmesi bekleniyor. Yine borsa değerlerine de darbe vurma ihtimali yüksek görünüyor. Çünkü Intel şirketi 2023 yılında gelirinin % 27’sini Çin’den elde ederken, AMD geçen yılki gelirlerinin % 15’i Çin satışlarından elde etmişti.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir