Çift kanallı RAM, PC kurarken en önemli konulardan biri olan performansı ne kadar etkiliyor?

BitLocker şifresi kurtarma

Çift kanallı bellek kullanmak hem oyun performansını hem de program performansını olumlu yönde etkileyebilir, ancak DDR5 bellek ile bu konuda da kafa karışıklığı var. DDR5’in çift kanallı bir yapıya sahip olması nedeniyle tek bir modül ile çift kanal performansının sağlanabileceği iddia ediliyor. Gerçekten öyle mi? İki DDR5 RAM modülü taksam bile performans farkı olur mu? Bir DDR5 modülü yeterli mi? Bugün cevaplayacağımız gibi ama önce DDR5 kanalının gerçek yapısını görelim.

DDR 5 çift kanal mı?

DDR4 ve DDR5 arasındaki bir fark, birim başına yuva sayısıdır. DDR4 modüllerinde 72 bit veri yolu, 64 bit veri ve 8 bit ECC bulunurken, DDR5 modül başına iki adet 40 bit kanal (8 bit ECC ve 32 bit veri) içerir. Aynı veri genişliğine (toplam 64 bit) sahip olmak, iki bağımsız küçük kanala sahip olmak, bellek erişim verimliliğini artırır. Bu nedenle DDR5 yalnızca daha yüksek hız sağlamakla kalmaz, aynı zamanda daha verimli çalışır.

Bu, DDR5 modüllerinin çift kanal olduğu anlamına gelse de, ikisi farklı oldukları için çift kanallı bellekle karıştırılmamalıdır: biri DDR5 tasarımı tarafından desteklenir, diğeri işlemcinin bellek denetleyicisi tarafından desteklenir ve bağımsız olarak iki bellek grubunu destekleyebilir. . Yani DDR5 kullansanız bile, yalnızca bir modül kullanırsanız teorik bellek bant genişliğinin yarısı kadar bellek bant genişliği elde edersiniz.

Crucial DDR5 kalitesi

DDR5 kaliteli tek kanal ve çift kanal arasındaki farkı test etmek için CT2K16G48C40U5 model kodlu Crucial belleği kullanacağız. Micron’un tüketici markası Crucial, güvenilirlik, performans ve uyumluluk için milyonlarca insan tarafından kullanılmaktadır. Modüler montajcıların aksine, Crucial’ın Micron ile ilişkisi, güvenilirlikten ödün vermeden üründen mümkün olan en yüksek performansı elde etmek için daha derin mühendislik işbirliğini içerir. 43 yıllık Micron üretim tecrübesi ve 25 yıllık tüketici ürün geliştirme tecrübesi ile Crucial DDR5, sınırlı bir ömür boyu garanti ile desteklenir ve güvenilir, yüksek performans sunar.

Bugün bulunduğumuz yerde değişmeyen tek şey, çift kanallı belleğin performans etkisidir. 1080p’de bazı oyunlarda fark yüzde 15’i aşerken, 4K’da bile yüze8’e varan fark görüyoruz. Sonuç olarak DDR5 modüllerde bile tek bir bellek yerine iki modül seçmek performansta önemli bir fark yaratacaktır.

Peki siz bilgisayarınızda hangi RAM’ı tercih ediyorsunuz?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir