Microsoft önce Chromium tabanlı geliştirdiği Edge modeli ile tarayıcı sektörün en önemli bir adım atarken Windows 11 işletim sistemi ile daha iddialı olduğunu gösterdi. Pazardaki son raporlarda Microsoft Edge’nin Google Chrome kullanan kullanıcıları yavaş yavaş kazanmaya başladığı görüldü.

Yıllardan beri tarayıcı pazarında çok düşük rakamlarda kalan Microsoft Edge, Kasım ayı itibariyle ilk kez yüzde 4’lük kullanım oranını aşmayı başardı. Yüzde 4 oranında pay alan Microsoft Edge, böylece Safari ve Chrome’un ardından en popüler tarayıcı olmayı başardı.

Chrome kullanım oranları düştü!

Google Chrome’un yaz aylarındaki kullanım oranları yüzde 65 beş olarak açıklanırken yeni güncellemede bu oran yüzde 64.04’e düştü. Düşüş oranı düşük olmasına rağmen Microsoft Edge’nin yükselmesi ve Google Chrome’un kullanıcı kaybetmesi dikkat çekti. Statcounter tarafından yapılan açıklamalarda Kasım 2020 ile Kasım 2021 dönemleri arasındaki tarayıcı pazarındaki son durum ortaya çıkarıldı. Rapora göre tarayıcı sektöründeki son durum şöyle;

  • Chrome %64.06
  • Safari %19.22
  • Edge %4.19
  • Firefox %3.91
  • Samsung İnternet %2.8
  • Opera %2.34    
StatCounter browser ww monthly 202011 202111

Microsoft Edge ve Google Chrome arasındaki fark çok büyük. Bununla birlikte Microsoft, Internet Explorer’ın düşüşünden sonra tarayıcı pazarında yeniden bir yer edinmeyi umduğu Edge ile cesaretlenmesi için pek çok gerekçe ve olumlu gelişme var. Üstelik yıllardan beri tarayıcı pazarında olan Opera ve Firefox gibi pek çok popüler alternatifi şimdiden geçmeyi başarmış olması Microsoft’un efsane günlerine yeniden dönebileceğinin sinyallerini veriyor. Ancak bu konuda Google Chrome’un tekelinin nasıl kırılacağı ve kullanıcılara Edge’nin nasıl cazip kılınacağının da mutlaka çözülmesi gerekli. 

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir