Geçtiğimiz günlerde İtalya’da yapay zeka sohbet motoru olan ChatGPT’ ye kullanıcı verilerini depolamaya yönelik mevzuatı ihlal ettiği için geçici olarak erişim engeli getirdi. Bu karar doğrultusunda OpenAl’ a İtalyan kullanıcılarının verilerinin işlemesini durdurması için talimat verdi. İtalyan hükümeti , sohbet motoruna gerekli şartlar sağlanana kadar ülkede kullanıma kapatıldığını duyurdu. İtalya’da yaşanan gelişmelerden sonra Almanya hükümeti de yasak getirebileceğini belirtti.

İtalya’nın yasak kararı Almanya’da da alınabilir

Ulrich Kelber, Almanya hükümetinin kişisel verilerin korunmasından sorumlu kişisi Handelsblatt gazetesiyle yaptığı bir röportajda veri güvenliği endişesinden dolayı yapay zeka sohbet robotu ChatGPT’yi engelleyebileceklerini dile getirdi. Alman vatandaşlarının veri güvenliği için böyle bir karar alınabileceğine vurgulayan Kelber , konunun detayları için İtalya ile iletişim halinde olduklarını da belirtti. Aldıkları bilgiler eşiğinde olası bir erişim engeli konusunda nasıl bir yol izleyeceklerine dair herhangi bir vermedi.

Veri ihlali nasıl gerçekleşiyor ?

Kişisel Verilerin Korunması Garantörü , ChatGPT yapay zeka arama motorunun verilerin toplanma işlemi hakkında hiçbir bilgilendirme yapmadığını kamuoyuyla paylaşmıştı. Kurum ChatGPT için belirlenen yaş sınırını minimum 13 olduğunu ancak şirketin yaş doğrulaması için bir kriter koymadığını da belirtti.

Soruşturma işlemi başlattığını açıklayan kurum 20 Mart tarihinde de uygulama ödeme bilgileri ve kullanıcı konuşmalarını içeren bir ihlalin daha yaşandığını da söyledi.

KTO Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümü okudu

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir