İsveç merkezli elektrikli deniz hidrolik taşıtları üreticisi Candela yeni finansman turunda 20 milyon dolar yatırım aldı.

Candela, fosil atığın olmadığı, motorların gürültü kirliliği yapmadan çalıştığı ve dalgalardan etkilenmeyen tekneler tasarlamak için faaliyetlere geçti. 

Elektrikli tekne üreticisi olan Candela yatırım turunda yaklaşık olarak 20 milyon dolarlık yatırım aldı. Bu yatırım turu EQT Ventures, Fosielund Holding’ten Joel Eklund ve Marknadspotential’dan Svante Nilo Bengtsson liderliğinde gerçekleştirildi. 

Yatırıma Ocean Zero LLC de katılım gösterdi. Şirket geçtiğimiz yıl içerisinde de 24 milyon dolar yatırım almıştı. Tekne gövdesini su üzerine kaldıran ve sürtünmeyi azaltan kanat tasarımı gerçekleştiren  Candela, geleneksel tekneler göz önüne alındığı oranla %80 daha az enerji harcayan uzun menzilli elektrikli tekneler üretiyor.

Yatırımla yenilikler geliyor

Alınan bu yatırım ile elektrikli feribot P-12’ye piyasaya sürmek için kullanılacak. Bu feribotun 12 metre uzunluğunda ve 4,5 metre eninde, 8,5 metrik tonluk kapasiteye sahip olacağını ve 30 yolcu alabilecek.

P-12, kanat işlevi görerek hareket eden bacaklar ve kalkış esnasında bir uçak kadar hızlı olmasını sağlayarak, tekneyi havaya iten hidrofillere sahiptir. P-12’nin geleneksel teknelere göre yüzde 80 daha az enerji kullandığı iddialar arasında yer alıyor. İlk etapta Stockholm’da hizmet vermeye başlayacak olması ile birlikte diğer taraftan ise Stockholm’da mevcut olarak bulunan 60 feribot filosu bulunmaktadır. 

Yılda 40 bin ton karbondioksit salan bu araç çeşitleri, İsveç’in toplam nakliye emisyonlarının yüzde 8’ini karşılıyor. Bu yılın başında yeni olan gövdesi denize temas etmeden hareket eden uçan tekne modeli CES 2023’te tanıtıma çıkmıştı. 

Hasselskog’a göre üretilen bu model globalde çeşitli ülkelerde devasa dizel motorlu feribotlarda büyük değişikliklere gidileceğini düşünmekte. Şirket, önümüzdeki dönemler içerisinde Meksika ve ABD’de ve diğer Avrupa ülkelerine hizmet vermeye başlayacak. 

Nisan ayı içinde X  Shore’dan 50 milyon dolarlık yatırım yaptığı duyurusu gelmişti. Şirketin yeni fabrikasının üretim hızını arttırmak ve Ar-Ge süreçlerinin gelişmesini sağlamak için kullanacak.

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ - İŞLETME BÖLÜMÜ SON SINIF ÖĞRENCİSİ

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir