BlackBerry tasarımı, güvenliği ve benzersiz işletim sistemiyle nasıl dikkat çekti? Peki bu kadar popülerken nasıl biranda çöküşe geçti? BlackBerry nasıl çöktü? Gelin hikayeye yakından bakalım;

Blackberry, dönemin en güzel, en popüler ve tartışmasız en başarılı gençlerinden biriydi ve klavyeli telefonların simgesi haline geldi ama siz böyle olduğunuz zamanlarda hiç merak ettiniz mi bu süreçte? Nokia, Motorola ve HTC gibi zamanlara damga vuran ve piyasadan silinen BlackBerry’nin yok oluş hikayesi bu.

Mart 1984’te kurulan Kanada merkezli BlackBerry, bir zamanlar herkesin hayalini kuran yenilikçi modeliyle dikkatleri üzerine çekti. Telefonun geniş klavyesi ve folyo tasarımı şirkete büyük bir başarı kazandırdı. Ancak teknolojik gelişmeler ve değişen koşullar BlackBerry’yi bir şeyler yapmaya zorladı. BlackBerry ise sadece yaptıklarımızdan değil, yapmadıklarımızdan da sorumlu olduğumuz kuralını unutmuş durumda.

BlackBerry pek çok yeniliğin atasıydı

Birkaç veya birkaç dokunmatik ekranlı telefon, ancak hafta sonu ABD ve Irak arasındaki gerilimi takip eden kovboy temalı bir TV dizisi izledi, BlackBerry ise bir Hollywood telefonu olarak ünlendi. Amerikan televizyon dizisinde iş adamlarının kontrolünden çıkan cep telefonu, klavye yapısı ve kendine has işletim sistemi nedeniyle büyük ilgi gördü.

BlackBerry akıllı telefonlar piyasaya geri dönmeye hazırlanıyor

Önceleri Research In Moton (RIM) olarak bilinen ve daha sonra BlackBerry olarak bilinen teknoloji devi, geride unutulmaz bir başyapıt bıraktı. Aslında bugün dünya çapında kullanılan WhatsApp anlık mesajlaşma uygulamasının ilkel versiyonu sayılabilecek BlackBerry mesajları, birkaç yıl önce (2005) bu telefonlardaydı. Üstelik birçok hükümetle anlaşmazlıklara rağmen şirket, bu uygulamada veya telefonun diğer alanlarında hiç kimseyle veri paylaşmadı.

Çok fazla, bu telefondaki veriler hiçbir zaman devletle veya üçüncü şahıslarla paylaşılmıyor ve Türkiye dahil birçok eyalet BlackBerry ile çatışıyordu. Bu aksilikler ve mahkeme savaşlarından sonra birçok şirket ve uygulama stratejilerini değiştirdi. Kullanıcı verilerini diğer şirketlerle paylaşan şirketler, resmi cezalardan kaçınmak için cihaz kurarken veya uygulamaları açarken herkese sözleşme teklif etti. Dipnot olarak, sözleşmenin kabul edilmemesi durumunda uygulamaya veya cihaza erişilemeyeceğini de sözlerine ekledi.

kullanıcı da uygulamanın kullanılabilirliğine dikkat etmeden sözleşmeyi kabul etti. Aynı zamanda tehlikeli şirketleri resmi kuruluş haline getirdi. BlackBerry ise kullanıcılarıyla herhangi bir sözleşme dayatmadığı veya veri paylaşmadığı için zaman içinde kan dökmeye devam etti.

Sadece bu değil. Efsanevi BlackBerry bile bir zamanlar Darwin’in evrim teorisini onaylamamıştı. Şirketin çevredeki değişiklikleri ve gelişmeleri takip edip etmediği belli değil. Ama durumun böyle olmadığına eminim. Herkes buna katılıyor. BlackBerry güvenliydi, ancak insanlar yenilikçi, işlevsel ve görsel olarak çekici cihazları tercih etti. Şirketin BlackBerry OS’si, bu yenilikçi rakiplere şirketin kendisinden daha fazla dayanamadı. Hiç kimse güvenliğini önemsemiyor ve pahalı, benzer bir tasarıma sahip ve yenilik içermeyen bir telefonu tercih ediyor.

Android-iOS savaşı sırasında şirketin satışları da önemli ölçüde düştü. Tıpkı Nokia’nın vazgeçmediği gibi BlackBerry de Windows Phone dahil sektördeki kültürünü kısa bir süreliğine kaybetti.

Gördüğünüz gibi BlackBerry’nin kaderi Nokia ve Motorola’nın kaderiyle aynıydı. Şirket kendi tasarımına, kendi işletim sistemine ve tabii ki ekosistem ve güvenliğe öncelik verdi, ancak çevrenin gelişimine ayak uyduramadı. Ve bu bir Hollywood iş adamının Apple’a taşınmasıyla sona erdi.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir