Bitcoin Çarşamba sabahı 19.000 doların altında işlem gördü ve küresel olarak borsalardaki düşüşünü sürdürdü. Kripto para, ABD dolarının devam eden gücünün ardından Haziran ayından bu yana en düşük seviyesine de ulaştı.

Kripto para piyasasının değeri de tüm dijital paralar satış gördüğü için 1 trilyon doların altına düştü. CoinDesk’e göre Bitcoin, yüzde 5′ten fazla düşüşle 18.812,36 dolar civarında işlem görüyordu. Son aylarda Bitcoin’in kazanımlarını çok geride bırakan Ethereum ise yüzde 8 düşüşle 1.518.59 dolara geriledi.

Bitcoin madenciliği yapan şirketlerin zararları artıyor

Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları, para politikasını sıkılaştırarak aşırı enflasyonla mücadele ediyor. ABD Merkez Bankası, toplam 2,25 puanlık bir dizi faiz artırımı gerçekleştirdi. Piyasalar şimdi daha fazla faiz artışı bekliyor. Fed’in politika sıkılaştırması, riskli varlıklar üzerinde baskı oluşturan ABD dolarını güçlendirdi. ABD’nin 10 yıllık Hazine getirisi de yükseldi. Bitcoin, hisse senetleriyle korelasyon içinde işlem gördüğünden genel olarak düşerse, kripto para birimi de düşmesi kaçınılmaz oluyor. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Makro ortam, doların yüksek seviyelere çıkmaya devam etmesiyle zor olmaya devam ediyor. Bu, gördüğümüz gibi tüm risk varlıklarını etkiliyor. Doların tekrar düşmeye başladığını görürsek, bitcoin gibi riskli varlıkların tekrar yükselişe geçmesini sağlayabiliriz.”

Kripto piyasası, Kasım ayındaki zirvesinden bu yana değerinden yaklaşık 2 trilyon dolar silinerek bu yıl hırpalandı. Bitcoin, Kasım ayında vurduğu 68.990.90 dolarlık rekor seviyesinden yaklaşık %60 daha düşük. Satışlara, riskli varlıklar için zorlu bir ortamın yanı sıra çöken projeler ve sektöre yayılan iflaslar dahil olmak üzere kriptoya özgü sorunlar neden oldu.

Bitcoin düşüşünden Ethereum’da etkileniyor

Bitcoin, Haziran ayından bu yana 18.000 ila 24.000 dolar arasında dar bir aralıkta işlem görüyor. Luno’dan açıklma yapan Ayyar, bir dip oluştururken, “bitcoin tipik olarak geri dönmeyi ve destek olarak tutup tutmadıklarını görmek için önceki düşükleri test etmeyi sever” dedi.

Bitcoin 17.500 doların altına düşmedikçe, pazarın muhtemelen 18.000 ila 24.000 dolar aralığında konsolide olacağını söyledi. Bu arada, ether ve sözde altcoinler veya alternatif madeni paralar, bitcoin’den daha fazla yükselmeyi başardı. Ethereum, her iki kripto para biriminin de Haziran ayında düşüşe geçmesinden bu yana bitcoini geride bıraktı. Ayyar konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı;

“Ethereum, birleşme beklentisiyle bitcoin çifti karşısında yılın en yüksek seviyelerine ulaştı. Bu nedenle, Bitcoin konsolide olurken Altcoin alanında çok daha fazla ilgi ve aktivite oldu.”

Peki siz konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir