ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, Başkan Biden’a TikTok’u yasaklama yetkisi verebilecek bir yasa tasarısı lehinde oy kullandı.  Temsilci Michael McCaul  tarafından önerilen Amerika’nın Teknolojik Düşmanlarını Caydırmak  adlı yasa tasarısı Cuma günü tanıtıldı ve Çarşamba günü oylamaya sunuldu. Tasarının Biden’a gitmeden önce Senato’da ve Meclisin geri kalanından geçmesi gerekiyor.

TikTok
TikTok

Joe Biden, yasa koyucuların Çin’e ait uygulamayı yasaklayıp yasaklamadığından emin olmadığını belirtse de, hükümet uygulamayı devlet tarafından verilen cihazlarda yasakladı.

Kanada ve Avrupa Komisyonu da hükümet personelinin, TikTok’u  iş cihazlarında kullanımını yasaklamak için benzer önlemler aldı. 

TikTok ile ilgili endişeler ne?

TikTok temsilcileri defalarca Çinli, hükümet yetkililerinin Amerikan kullanıcı verilerine erişemeyeceğini açıkladı.

TikTok sözcüsü Brooke Oberwetter yaptığı açıklamada “ABD’nin TikTok yasağı, Amerikan kültürünün ve değerlerinin dünya çapında hizmetimizi kullanan milyardan fazla kişiye ihracına yönelik bir yasaktır” dedi. “TikTok kullanan ve seven milyonlarca Amerikalının ifade özgürlüğü hakları üzerindeki önemli olumsuz etkisine rağmen, bu aceleye getirilmiş yasanın ilerlediğini görmek bizi hayal kırıklığına uğrattı.

Geçen yıl yapılan bir araştırmada Çin’deki mühendislerin Ocak 2022 gibi yakın bir tarihte Amerikan TikTok verilerilerine eriştiklerini ortaya çıkardı. TikTok daha sonra ABD kullanıcının verilerini ABD ‘de depolanan Oracle sunucularına taşıyacağını belirtti. Bytedance tarafından desteklenen bir araştırmada ise küçük bir mühendis grubunun iki ABD’li gazetecinin verilerine uygunsuz  bir şekilde erişim sağladığını ortaya çıkardı; bu muhabirlere bilgi sızdırmış olabilecek herhangi bir Bytedance çalışanıyla yollarının kesişip kesişmediğini belirlemek için bu gazetecelerin konum verilerini kullanmayı planladılar.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir