Kullanıcılar, akıllı cep telefon veya bilgisayar aracılığı Baidu’nun XiRang meta veri tabanında gezinmeye başlayabilir. 

Çin’in en büyük teknoloji şirketlerinden biri olarak anılan Baidu metaverse ile yeni bir dünyaya çıkacağı bildirildi. Çin merkezli şirketin sanal dünyası XiRang ile ilgili olarak merak edilenler aktarıldı. Çin’in başarılı arama sağlayıcısı Baidu, Pazartesi günü kendi geliştirmiş olduğu meta veri deposunu halka açarak, kullanıcıların avatarlar ile beraber sanal konumları etkileşime girmesine ve ziyaret etmesine izin verildi. Çin’de bulunan kullanıcılar yalnızca bir uygulama aracılığı ile Baidu’nun XiRang adlı meta verisine erişim sağlayabiliyor. Platform, tek seferde 100.000 kullanıcıya kadar desteklediği gösteriliyor. XiRang, toplantılara ve diğer etkinliklere ev sahipliği yapabilen binaları kapsayan bir “Creator City”e (Yaratıcı Şehir) ev sahipliği yapıyor. Diğer alanlar ise Çin’in Shaolin Tapınağı gibi dikkat çekici yerleri sanal dünyada canlandırma imkanı sunuyor. Baidu’nun meta veri deposunda akıllı cep telefonlar ve kişisel olan bilgisayarlar tercih edilerek erişilmesi mümkün kılınıyor. Bireyler aynı zamanda Çinli üretici Pico tarafından yapılan bu sanal gerçeklik kulaklıklarını tercih ederek XiRang dünyasını keşfedebilir.

32 2

Baidu metaverse’i XiRang’in kullanımı nasıldır?

XiRang’a girmek adına Baidu hizmet hesabı vermek gerekiyor. Bir kullanıcı, uygulamaya kişisel bilgileri kaydetmesinin ardından bir avatar oluşturmasının ardından meta veri deposuna girmek için hak kazanıyor. Avatar, cihaz ekranında görülen bir kontrolör tercih ederek hareket ettirmek mümkün olabiliyor. XiRang’ı tercih eden biri aynı zamanda avatara yaklaşarak, cihazı karakterle doğrulamak ve onunla sohbet ederek farklı bir kullanıcıyla da sohbet etmek mümkün olacak. Baidu, Pazartesi günü XiRang içinde bir yapay zeka geliştiricileri konferansına ev sahipliği yapıyor. Baidu CEO’su Robin Li ve diğer kullanıcılar etkinlik kapsamında konuştu. Baidu, XiRang’ı nasıl ticarileştireceği ile ilgili olarak ayrıntılı bir şekilde bilgi vermedi fakat şirket, metaverse’i bulut ve yapay zeka teknolojilerini tercih eden yeni bir büyüme işi olarak tanımlandığı dile getirildi. 

33 2

Elon Musk metaverse’e karşı olumlu düşünmüyor

Elon Musk’tan Neuralink, Metaverse’ten daha detaylı bir açıklama yapıldı. Tesla ve SpaceX CEO’suna göre yakın gelecek zaman içerisinde Metaverse’in vadettiği gibi sanal bir dünya durumu olmayacak. Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk, moda sözcükleri ve pazarlama taktikleri olarak kullanım şartlarını yok ettiği için metaverse ve Web 3.0 ekosistemlerine herhangi bir destek vermedi.

Pixel 6 serisinde yeni bir hata daha ortaya çıktı

The Babylon Bee ile yapmış olduğu röportajda Musk, metaverse ekosistemi ile ilgili düşünceleri sorulduğunda, “Bütün gün yüzüne ekran bağlayan birini görmeyeceğimi düşünüyorum. İnsanlar benimle bu konuda çok konuşsa da, bu metaverse olayını anlayıp anlamadığımı bilmiyorum.” dedi.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir