Avrupa Birliği deepfake konusunda sosyal medya platformlarına ültimatom verebilir. İşte teknoloji şirketlerinin karşı karşıya kalabileceği cezalar:

Avrupa Birliğ yapay zekayı ortadan kaldırabilir

Avrupa Birliği, son dönemlerin en çok tartışılan teknolojilerinden kabul edilen deepfake’e karşı tedbir almaya başladı. Ortaya çıkan yeni raporlara göre Meta, Google ve Twitter gibi teknoloji şirketlerin düzmece içeriklere ve özellikle de deepfake teknolojisine karşı önemli önlemler almaları istenecek.

Avrupa Birliği’nin deepfake kararına uymayanlara ceza kapıda

Büyük teknoloji şirketleri, sahip oldukları platformlarda deepfake içeriklere ve düzmece hesaplara karşı ciddi önlemleri almak zorunda. AB’nin kurallarına uymayan şirketlere “ciddi para cezaları” kesileceği ve hatta gerekirse Avrupa pazarından çıkartılması gerekeceği açıklandı. İnternete sızdırılan bir AB belgesine göre; Avrupa Komisyonu’nun düzmece haberlere karşı mücadelesinin bir parçası olarak deepfake içerikler ve sahne hesaplar ele alınacak.

Dezenformasyonla alakalı kuralların, bütün Avrupa’da uygulanacak bir sisteme dönüştürülmesi bekleniyor. AB belgesine atıfta bulunan rapor; Twitter, Facebook ve Instagram gibi popüler sosyal medya platformlarını yakından ilgilendiriyor. AB’ye göre “kabul edilemez manipülatif davranış ve uygulamalarda” bulunan hesaplara ilişik net yönergelerin benimsenmesi gerekmekte. Ayrıca bu önlemler, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi tarafınca düşünülen ve 2024’ün başlarında yürürlüğe girmesi planlanan Dijital Hizmetler Yasası (DSA) ile bağlantılı olacak. Aslında DSA, deepfake ile alakalı bir takım düzenlemelere sahipti, ama yeni kararla artık şirketlerin para cezası yaptırımı da uygulanacak.

“İlgili imza sahipleri, kötü niyetli aktörler tarafından kullanılan davranış ve taktikler, teknikler ve prosedürler hakkındaki en son kanıtlara dayanarak, hizmetlerinde izin verilmeyen manipülatif davranış ve uygulamalara ilişkin net politikalar benimseyecek, pekiştirecek ve uygulayacaktır.”

Özellikle son hafatlarda Ukrayna Başkanı Volodimir Zelenski üzerinden yürütülen deepfake teknolojisi, herkes için büyük bir güvenlik ihlali yaratıyor. AB ise bu sorunu en kısa zamanda ortadan kaldırmaya çalışıyor. Ancak Twitter, Google ve Meta gibi şirketlerin yardımı olmadan deepfake teknolojisinin önünü kesmek mümkün değil. Bu nedenle AB şirketlere konuyla ilgili ciddi yaptırımlar uygulayarak deepfake ile savaşa teknoloji şirketlerinin katılmasını zorunlu hale getirecek kararlar aldı.

Peki siz AB’nin bu kararı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir