Amerika çip krizini derinleştirecek yönde bir adım attı! ASML’nin Çin’e satış yapmasını engellemek istiyor. Peki bu karar ne gibi sonuçlar doğurur? İşte detaylar:

Çip krizi daha yeni başlıyor

ABD, Çin’in teknoloji üretimini tekelleştirmesini önlemek için büyük kampanyalar yürütüyor. Son iddialara göre ABD’li politikacılar, Avrupa’nın en büyük donanım yongası üreticisi ASML’nin Çinli ortaklara satış yapmasını engellemek istiyor. Tahmin edebileceğiniz gibi bu karar chip üretimini azaltacak ve fiyatları artıracaktır.

ABD, Çin’in ASML’den cihaz satın almasını yasaklayacak

Yıllarca süren yarı iletken çip krizi, Amerika Birleşik Devletleri için yeni siyasi engellerle tırmanıyor gibi görünüyor. Şu anda birçok Amerikan şirketinin Çin ile parça satın almasını veya ortaklık kurmasını yasaklayan Senato, şimdi de Hollandalı ASML firmasının anlaşmasını engellemek istiyor.

Bloomberg’in son raporu, dünyanın en büyük litografik araç üreticisinin (çipleri basmak için kullanılan ekipman) hedefine ulaştığını gösteriyor. Amerika Birleşik Devletleri daha önce ASML’nin Çinli şirketlere aşırı ultraviyole (EUV) litografi ekipmanı satmasını yasaklamıştı. Şu anda derin ultraviyole (DUV) cihazlarının satışını durdurmayı planlıyor.

OIL numaralı ekipmanlar, bilgisayarlardan sunuculara, mobil elektronikten otonom araçlara ve robotlara kadar birçok teknoloji segmentinde kullanılmaktadır. Başka bir deyişle, ASML’nin Çin’e satış yapamaması, başka bir yarı iletken krizinin önümüzde olduğunu gösteriyor.

ASML’nin Çinli üreticilerle yaptığı anlaşmayı bozmayı planlayan ABD’li hükümeti, Hollanda hükümetiyle şimdiden görüşmelere başladı. Buna göre; Hua Hong, Yarı İletken İmalat International Co. (SMIC) ve YMTC gibi üreticilerle yapılan anlaşmalar iptal edilebilir.

Ayrıca, küresel çip üreticileri (TSMC, Samsung ve SK Hynix) ile yapılan anlaşmaların devam edip etmeyeceği şu an için belirsiz. Çinli üreticilerin de Canon ve Nikon’dan DUV ekipmanı satın alabilecekleri söyleniyor ancak en büyük üreticinin ASML olduğunu da belirtmek gerekiyor.

Hollandalı yetkililerin ve ASML’nin olası engelleme kararları, küresel çip krizini şiddetlendirebilir. Samsung ve Intel gibi şirketler yatırımlarını artırdıkça, teknolojik parçaların geleceği belirsiz.

Dünya genelinde çip krizi had safhadayken ABD’nin bu kararı şirketleri daha da zora sokabilir gibi görünüyor. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir