Teknoloji dünyasının en büyük isimlerinden biri olan Arm, sunucu işlemci pazarına girişiyle ilerliyor. Teknoloji dünyasının önde gelen şirketlerinden ARM, geçtiğimiz günlerde 2021 yılı kazanç raporunu paylaştı.

ARM’ı devrelan NVIDIA soruşturmayla karşı karşıya kaldı

ARM şimdi sunucu mikroişlemci pazarına girişi için zemin hazırlıyor. Bu hafta ARM, Microsoft Azure sunucularının ve ARM tabanlı Ampere işlemciler tarafından desteklenen sanal makinelerin artık SystemReady uyumlu olduğunu duyurdu.

Microsoft ve Meta gibi şirketler de takipte olacak

Arm tabanlı işlemcilerin yüksek performans sundukları için geleneksel olarak akıllı telefonlarda ve IoT (Nesnelerin İnterneti) uç noktalarında kullanıldığını görecekler. Ancak şirket, son zamanlarda performans odaklı birçok çipin temeli olan Neoverse platformuyla veri merkezine giriş yaptı.

AWS (Amazon Web Services) ve Alibaba gibi Bulut hizmeti sağlayıcıları, yalnızca x86 tabanlı Intel Xeon ve AMD EPYC işlemciler yerine kendi Arm tabanlı silikonlarını geliştirmenin bir performans avantajı sağladığını keşfetti. Microsoft ve Meta gibi şirketlerin de yakın zamanda etkinliği izleyeceği yönünde iddialar da var.

Araştırma firması Omdia’ya göre, ARM tabanlı CPU’lar şu anda sunucuların yaklaşık %5’ini oluşturuyor. Ancak şirket, büyük yatırımın karşılığını verdiği için önümüzdeki yıllarda önemli ilerlemeler göstermek istiyor.

ARM’den açıklama geldi

Kurumsal altyapı kıdemli başkan yardımcısı Chris Bergey, şirketin sunucu pazarına girmek için neden iyi bir konumda olduğunu açıklıyor. Bergey açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Arm ile bulut sağlayıcıları, bir güç zarfına daha fazla çekirdek koyabildikleri için daha fazla bilgi işlem alabileceklerini keşfediyorlar. Ve biz buzdağının sadece ucundayız. Bu, ‘bana göster’ türünden bir pazar. Performans ve değer teklifiniz varsa, şirketler alternatifleri değerlendirme konusunda oldukça teşvik edilir ve pazar payı kendi kendine hallolur.

İşletmenin önündeki son engellerden biri SystemReady standartlarını karşılayacak şekilde tasarlanmış yazılım desteğidir. İlk olarak 2020’de tanıtılan ve yeni bir dizi sertifikayı benimseyen Microsoft, ilk büyük bulut sağlayıcısı oldu.

Peki siz ARM’nin bu başarısı hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce şirket önümüzdeki birkaç sene içerisinde rakiplerini geride bırakarak sunucu pazarını ele geçirebilir mi? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir