Arch’ın kullanıcılarına sunduğu gelişmiş kontrol seçenekleri, Linux kullanmak isteyenleri Arch tabanlı alternatiflere yöneltiyor. Eğer bu durum sizin için de cazipse, arch tabanlı en iyi 5 Linux dağıtımı arasından seçim yapabilirsiniz. Her biri farklı özellikleriyle dikkat çeken işletim sistemleri, böylece cazip yanların da ortaya koyuyor.

Manjaro Linux

Arch Linux’u kurma noktasında en basit seçeneklerden birisi olan Manjaro, dakikalar içerisinde işletim sistemi kullanıma hazır hale getirilebiliyor. İşletim sistemi, her biri farklı bir masaüstü ortamına sahip üç sürüm olarak geliştirilmiş durumda. KDE Plasma, GNOME ve XFCE arasından seçim yaparak daha kişisel bir Manjaro deneyimi elde edebilirsiniz.

Endeavour OS

EndeavourOS ise arch sevenler için bir diğer popüler sistem. Sistem, minimalizm ve özelleştirebilirlik sunduğu gibi hızlı ve kararlı yapısıyla da dikkat çekiyor. Kullanıcılar, farklı masaüstü ortamları, ISO desteği ve pencere yöneticileri nedeniyle bu platformu daha çok tercih ediyor.

ArcoLinux

ArcoLinux, arch tabanlı olmasına rağmen bu alandaki diğer tüm sistemlerden çok daha farklı. Çok daha fazla seçenek sunan ve özelliklerle dikkat çeken ArcoLinux, minimalist tasarımıyla da beğeni kazanıyor. 3 farklı türü olan ArcoLinux’ta seçenekler ise şöyle;

  • ArcoLinux
  • ArcoLinuxB
  • ArcoLinuxD

Parabol GNU/Linux-Libre

Parabola GNU/Linux-libre kullanıcı dostu olmasıyla ünlü. Özellikle günlük kullanım için bir sistem arayanlar için en uygun seçeneklerden birisi olan Parabola GNU/Linux, Arch’ın güçlü kullanıcı özelliklerini sunuyor.

BlackArch

BlackArch, Debian tabanlı Kali Linux’un Arch tabanlı karşılığı olarak kabul edilir. Bu sistem, makinelerini güvenlik araştırmaları ve hack’ler için kullanmayı düşünen kişiler tarafından yaygın olarak kullanılır. Bu Linux dağıtımı, her bilgisayar korsanının araç setinde bulunması gereken 200’den fazla güvenlik ve kalem testi aracı sunar. Bu bakımdan benzer alanlara ilgi duyuyorsanız BlackArch’ı deneyebilirsiniz.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir