WhatsApp’ta yaşanan problemler nedeniyle kısa süre içerisinde milyonlarca kullanıcıya sahip olan Telegram, Linux gibi farklı işletim sistemlerinde de desteklenmektedir. Eğer Linux kullanıyorsanız ve Telegram kurma aşamalarında sorun yaşıyorsanız, Linux’ta Telegram nasıl kurulur adımlarını takip ederek kolay şekilde Linux işletim sisteminde Telegram kullanabilirsiniz.

Neden Telegram?

Rakiplerine göre mobil cihaz ve masaüstünde daha iyi uyumluluk sunan Telegram; VOIP aramaları ve grup özellikleri ile daha gelişmiş bir uygulama olarak ön plandadır. Bu nedenle Linux gibi farklı sistemler kullanılsa dahi Telegram’ın kullanılabilir olması uygulamayı bu konuda esnek kılar.

Linux’ta Telegram Nasıl Kurulur?

Debian tabanlı Linux kullanıyorsanız, Telegram kurulumu sorunsuz ve hızlı şekilde yapılabilir. Telegram’ın Debian tabanlı Linux işletim sisteminde kurmak istediğinizde terminal uygulamasını başlatmanız ve ardından depo listesini güncellemeniz gerekir. Ardından Telegram’ın kurulması için paketinin indirilmesi yeterli olacaktır. Debian tabanlı işletim sisteminde terminali açtıktan sonra aşağıdaki kodları yazmanız gerekir.;

sudo apt update

sudo apt install telegram-desktop

Kodlar yazıldıktan sonra kısa süre içerisinde Telegram bilgisayara yüklenmeye başlanır. Kurulum işlemleri tamamen bittikten sonra ise uygulamalar bölümünde Telegram’ı bulabilirsiniz. Uygulamayı açarak hesabınız ile oturum açmanız yeterli olacaktır. Eğer Linux işletim sisteminde Telegram uygulamasını kaldırmak istiyorsanız aşağıdaki kodu yazmanız yeterli olacaktır.

sudo apt remove telegram-desktop

Debian dışı Linux sürümlerinde Telegram nasıl kurulur?

Debian dışında Linux dağıtımı kullanıyorsanız yine terminal üzerinden işlem yapmanız gerekecek. Ancak bu sefer öncelikle Telegram Desktop TAR arşivini indirmeniz gerekir. Arşivi indirdikten sonra ise terminali açarak TAR arşivinin bulunduğu konumu aşağıdaki örnekte olduğu gibi girmelisiniz.

cd ~/Downloads

Ardından TAR dosyasını çıkarmak için aşağıdaki kodu girin.

sudo tar xvf tsetup.x.x.x.tar.xz -C /opt

Kod çalıştırıldıktan sonra sistem tarafından gerekli işlemler yapılacak ve uygulama kuruluma hazır hale gelecektir. Kurulum için son olarak ise aşağıda yer alan kod çalıştırılmalıdır.

sudo ln -sf /opt/Telegram/Telegram /usr/bin/Telegram

Linux’ta Telegram’ı kullanmanın alternatif yolu

Yukarıda yer alan adımları takip etmeniz ile birlikte tüm Linux sürümlerinde kolay şekilde Telegram’ı kurabilirsiniz. Ancak teknik hatalarla karşılaşıyorsanız ya da işlemleri yapmakta zorlanıyorsanız, Telegram’ı tarayıcı aracılığı ile Telegram Web üzerinden de kullanabileceğinizi unutmayın.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir