Geliştiriciler, şirketlerin Apple’a ödeme yapmadan müşterilerini faturalandırmasına olanak tanıyan ve uygulama satışlarının %30’unu alan uygulamalar için yeni yazılımlar geliştiriyor.

Eylül ayında bir federal yargıcın Apple’ın uygulama geliştiricilerinin alternatif ödeme sistemlerine bağlanmasına izin vermesi gerektiğine karar vermesinin ardından Apple uygulamak zorunda olduğu yeni değişikliklere hazırlanıyorlar. Karar, Apple ile Fortnite’ın yapımcısı Epic Games arasındaki hukuk mücadelesi sonucunda gelmişti. Yeni yazılım, geliştiriciler ve kullanıcılar tarafından geniş çapta benimsenirse Apple’ın kâr motorunu tehdit edebilir gibi duruyor.

Apple, App Store için yeni bir düzenleme yapmak zorunda

App Store için 2020 mali yılında %66 brüt kar marjıyla 53,8 milyar dolar satış bildiren Apple’ın gelirinin yaklaşık %20’sini oluşturan komisyon payları. Geliştiricilerin Apple’ın yeni kurallarına uymak için ne yapmaları gerektiği belli olmadığı için şirket bu konuda birkaç seçenek hazırlıyor.

Apple, Epic Games ile olan davasını kaybetti!

Apple, 7 Aralık’ta yürürlüğe girecek olan hakimin kararına uyma planlarının ayrıntılarını paylaşmadı. Paddle CEO’su Christian Owens, kararın, şirketinin Mac ve Windows müşteri faturalandırma işini Apple’ın iPhone App Store’a genişletme fırsatı sağladığını söyledi. Paddle, birinin kurallara uyması umuduyla bir iPhone ödeme ürününün üç farklı uygulamasını oluşturdu.

Owens, “Apple’dan haber almayı ve tam olarak neye izin verilip verilmeyeceğine dair bir açıklamayı kayda almak isteriz” dedi. Paddle’ın yazılım geliştirme kitinin (SDK) bir sürümü, uygulama üreticilerinin “Şimdi Yükselt” düğmesiyle aylık veya yıllık abonelikler sunmasına olanak tanıyor. Düğme, Apple Pay ve PayPal dahil olmak üzere çeşitli ödeme seçenekleriyle Safari tarayıcısında Paddle tarafından barındırılan bir web sayfasına bağlanılarak ödeme işlendikten sonra kullanıcı uygulamaya geri döndürüyor.

iOS geliştiricileri için müşteri aboneliklerini yönetmek için araçlar geliştiren bir şirket olan RevenueCat’in CEO Jacob Eiting, geliştiricilerin kendi uygulamalarını oluşturmak zorunda kalmadan uygulamalara ekleyebilecekleri tarayıcı tabanlı bir ödeme sistemi geliştirdiğini söyledi. Eiting bir e-postada, “Gerçek sihir, geliştiricilerin harici pazarlamaya veya şimdi uygulamaya dahil edebilecekleri, SDK’mızı kullanarak anında erişimin kilidini açacak taşınabilir bir bağlantı alacak olmalarıdır. Geliştiricilerin uygulamalarının içinde hala Apple’ın IAP’sini kullanmalarının gerekeceği, ancak artık harici ödeme duvarlarına referans vermenize ve bağlantı kurmanıza izin verileceği varsayımıyla çalışıyoruz” dedi.

Bu aynı zamanda Paddle’ın CEO’sunun olacağını düşündüğü şey. Owens, “Platform dışı, uygulama içi bir satın alma mekanizması sunmak istiyorsanız, bunun yanında Apple uygulama içi satın alma mekanizmasını da sunmanız gereken bir durum olacağını düşünüyorum” dedi.

Apple, geliştiricilerin iPhone uygulamalarında neler yapıp yapamayacağını belirleyen belge olan App Store yönergelerini geçen ayki karardan bu yana güncellemedi. Yargıcın kararı, Apple’ın müşterilerin web üzerinden sanal ürünler satın almak için ekosisteminden ayrılmalarına izin vermesi gerektiğini söylüyor. Ancak bu Apple’ın, platform dışında gerçekleşen iPhone uygulaması işlemleri için ücret almanın yeni bir yolunu geliştirmek gibi mağazasında başka politika değişiklikleri yapmasını engellemiyor. Bunun yanı sıra Apple CEO’su Tim Cook’un duruşma sırasında ifade vermesi ihtimali var. Cook, Mayıs ayında yaptığı açıklamada, “Uygulama içi satın alma olmasaydı, geliştiricilere fatura kesmek için başka bir sistem bulmamız gerekecekti, bunun bir karışıklık olacağını düşünüyorum” demişti.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir