Apple’ın kullanıcılarına sunduğu Uygulama Takip Şeffaflığı, Facebook’a zarar verdi.

Facebook bunun için harekete geçti! Son zamanlarda, Apple cihazlarının kullanıcıları, bir mobil uygulamadan uygulamayı izleme izni hakkında bir bildirim aldı. Telefona indirilen uygulamalar için daha fazla kişiselleştirilmiş reklam vermek amacıyla tasarlanan uygulama takip özelliği, Apple tarafından şeffaf hale getirilerek, kullanıcılara uygulamanın kendisini takip etmeme seçeneği sunuldu.

Bu, iPhone ve iPad sahiplerinin isteğe bağlı olarak tek bir tıklama ile uygulama izlemeyi kapatmasına olanak tanır. Milyonlarca kişi, Apple kullanıcıları için çok değerli olan bu seçenekle uygulamalarını takip etmek istemediğini bile açıkladı.

Ancak bu Apple sahibinin seçimi, Facebook’un kârlılığını olumsuz etkiledi. Facebook, Apple’ın gizlilik politikası kapsamında harekete geçmeye ve reklam altyapısını yeniden düşünmeye karar verdi.

Apple uygulamaların şeffaflığı Facebook’a zarar verdi

Birçok şirket, iPhone ve iPad sahiplerinin üçüncü taraf uygulamaları izleyip izlememeyi seçmelerine olanak tanıyan Uygulama İzleme Şeffaflığına karşı çıktı. Başlangıçta, bu şirketler Facebook’tu ve reklam gelirlerinin çoğunu oluşturuyordu.

Mark Zuckerberg Apple gizlilik konusunda kullanıcılara yalan söylemekle suçluyor

İzleme izinleri devre dışı bırakılmış uygulamalar, bir kullanıcının çevrimiçi hareketini izleyemez ve kişiselleştirilmiş reklamların görüntülenmesini engeller. O dönemde Facebook’un yanı sıra Snapchat, YouTube ve Twitter’ın Apple’ın gizlilik politikası nedeniyle toplam 9,85 milyar dolar kaybettiği ortaya çıkmıştı. Facebook, reklam altyapısını yeniden inşa ediyor.

Facebook sahibi Meta CEO’su Mark Zuckerberg, 2021’in 4. çeyreğine ilişkin mali raporunda Apple’ın uygulama izleme şeffaflık politikasından bahsetti. Zuckerberg, değişikliklerle kullanıcılara kişiselleştirilmiş reklam sağlama konusunda güçlü olduğunu ve reklam altyapısını yeniden inşa edeceğini söyledi.

Mark Zuckerberg, Apple’dan gelen bu değişikliklerin ve Avrupa’daki yeni düzenlemelerin kişiselleştirilmiş reklamları görüntüleyebilecek veri miktarını azalttığına dikkat çekerek şunları söylüyor:

“Büyümeye ve yüksek kaliteli kişiselleştirilmiş reklamlar sunmaya devam etmek için reklam altyapımızı yeniden kuruyoruz” 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir