Amerika Birleşik Devletleri’nde Apple’ın eski çalışanı Xiaolang Zhang, 2018 yılında şirketin otomobil projesi ile ilgili donanım ve devre şemalarını çaldığı için tutuklanmıştı. Bugün Xiaolang Zhang’ın cezası alacağı belli oldu. İşte detaylar;

Apple, Eylül sonrası Ekim etkinliği de yapabilir

2018 yılında Apple için çalışan Xiaolang Zhang, Çin’e giden bir uçağa binerken San Jose Uluslararası Havalimanı’nda tutuklandı. Zhang, şirketin sürücüsüz arabasının devre kartının teknik planını ve Apple’ın dizüstü bilgisayarı için prototipini açıklayan teknik bir el kitabını içeren 25 sayfalık bir belgeyi aktarmakla suçlandı. Ayrıca şirketin geliştirme laboratuvarından devre kartları ve Linux sunucularını çalmak da karşı karşıya kaldığı suçlamalar arasındaydı.

Eski Apple çalışanı suçlu bulundu

Zhang, 2018’de tutukluyken Kaliforniya’daki San Jose federal mahkemesinde bugün ticari sırların çalınmasından suçlu bulundu. Zhang, tutuklanmadan önce Apple’ın otonom araç bölümünde donanım mühendisiydi. Şirkette sensörler için devre kartları tasarlayan ve test eden ekibin bir parçası olarak çalışıyordu.

Apple, babalık izniyle Çin’e gitmeye karar verdikten sonra aniden istifa ettiğinde Zhang’dan şüphelenmişti. Zhang şirkete verdiği dilekçesinde Çin’e yerleşmek ve annesine bakmak için dilekçeden vazgeçtiğini ve ayrıca kendi otonom sürüş teknolojisini geliştiren bir elektrikli araç üreticisi olan Çin merkezli XPeng Motors ile çalışmayı planladığını belirtiyordu.

Çalışan istifasından sonra Zhang’ın Apple kaynaklarına erişimi kesildi ve kısa bir süre sonra bir soruşturma başlatıldı. Bu soruşturma sayesinde Apple, Zhang’ın AirDrop aracılığıyla 40 gigabaytlık gizli dosya aktardığını keşfetti ve güvenlik kamerası görüntülerini kullanarak şirketin laboratuvarlarından fiziksel olarak donanım çaldığını tespit etti.

Apple’dan bilgi çalmanın bedeli ağır oldu

Yaklaşık 4 yıl süren yargılamanın ardından Zhang’a verilecek ceza belirlendi. Zhang, ABD hükümetiyle yaptığı savunma anlaşmasına rağmen şirket bilgilerini çaldığı için en az on yıl hapis ve 250.000 dolar para cezasıyla karşı karşıya. Son kararın 14 Kasım 2022 tarihinde açıklanması bekleniyor.

Başka bir eski Apple çalışanı olan Jizhong Chen de 2019’un başlarında Apple’ın elektrikli araç bölümünden ticari sırların çalındığı iddiasıyla suçlanmış benzer şekilde, Amerikan vatandaşı Chen de Çin’e seyahat etmeyi planlamıştı. Zhang’ı da davada Chen suçsuz olduğunu iddia eden avukat temsil etti. Apple ise bilgi çalmanın cezası olması konusunda doğal olarak oldukça baskıcı bir tutum izliyor.

Teknoloji devi, otonom araç geliştirme sürecini gizli tuttu. Geçen yıl Bloomberg’den Mark Gurman, Apple’ın tamamen otonom sürüş yetenekleri geliştirmeye odaklanmaya karar verdiğini ve şirketin 2025 yılına kadar ilk otonom elektrikli aracını piyasaya sürmeyi hedeflediğini belirtti.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir