Beeper Mini, Android kullanıcılarına Apple’ın iMessage altyapısını deneyimleten bir uygulamadır. Kısa mesajlarınıza bakarak aralarından iMessage kullanıcılarından gelenleri görebilir ve aynı zamanda mesajlarınızı Apple platformunda olan mavi balonlu konuşmalara dönüştürebilirsiniz. Uygulamayı kullanmak için Apple ID ile oturum açmaya gerek yoktu ve bu sistem kullanıcıların aktardığı kadarıyla gerçekten işe yarıyordu

Uygulamanın 7 günlük bir deneme sürümü bulunuyor sonrasında ise ayda 2 dolarlık bir ücret ödemeniz gerekiyor. Beeper Mini kendini şu şekilde tanımlıyor: “Beeper Mini, iPhone kullanan arkadaşlarınızla sohbet etmek için tasarlanmış tam özellikli bir sohbet uygulaması. iPhone arkadaşlarınız size mesaj gönderdiğinde mesaj balonu mavi renkte görünür. Beeper Mini, sohbetlerinizi uçtan uca şifrelemeyle korur. Apple kimliği gerekmez.” 

Apple Beeper Mini ile rekabetini sonlandırdı
Beeper Mini’ye Apple tarafından erişim engeli geldi

Beeper Mini’nin Kapatılma Nedeni

Android kullanıcılarına kolaylık sağlayan bu uygulama tabii ki de Apple tarafından hoş karşılanmadı  ve şirket bu konuda bir açıklama yaptı: 

“iMessage’a erişim sağlamak için sahte kimlik bilgilerinden yararlanan teknikleri engelleyerek kullanıcılarımızı korumak için adımlar attık.”

Apple, Beeper Mini’nin iMessage erişimini engellediğini duyurdu. Bu durumun nedeninin uygulama kullanıcı güvenliğini ve gizliliğini riske attığını belirten Apple 5 Aralık Cuma günü ani bir kararla erişimi sonlandırdı. 

Bu konuda Beeper tarafından yapılan açıklamada ise, “Tüm veriler Apple’ın Beeper Mini’nin tersine mühendislik ile çalışan altyapısını engellediğini gösteriyor.” Çözüm üretebilme umutları olan şirket için artık böyle bir durum mümkün değil. Çünkü Apple, servisin kapılarını kapalı tutmaya kararlı gibi gözüküyür. Bu konuda yapılan resmi açıklama ise şu şekilde: 

Apple olarak ürünlerimizi ve hizmetlerimizi, kullanıcılara verileri üzerinde tam kontrol sağlamak ve kişisel bilgileri güvende tutmak için tasarlanmış sektör lideri gizlilik ve güvenlik teknolojileriyle geliştiriyoruz. Bu bağlamda iMessage’a erişim sağlamak için sahte kimlik bilgilerinden yararlanan teknikleri engelleyerek kullanıcılarımızı korumak için adımlar attık.

Bu teknikler kilit meta verilerin açığa çıkması ve spam mesajlar ile kimlik avı saldırılarına olanak sağlama riskleri de dahil olmak üzere kullanıcı güvenliği ve gizliliği için önemli tehditler oluşturuyor. Kullanıcılarımızı korumak için bu konuda gelecekte de güncellemeler yapmaya devam edeceğiz.” 

Yasal süreç hakkında

Bu olaylar sonucunda  geçtiğimiz hafta Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı’na bir talep de bulunuldu. Minnesota senatörü Amy Klobuchar ve Utah senatörü Mike Lee ile kongre üyeleri Jerry Nadler ve Ken Buck, Apple’ın Beeper için uyguladığı iMessage temelli rekabete aykırı davranışın soruşturulması için Adalet Bakanlığı’na (DOJ) bir mektup yazdı. Bu konuda resmi bir adımın atılıp atılmayacağı halen tam olarak bilinmiyor, Apple iMessage sahibi olduğundan yasal bir inceleme açılsa dahi Beeper Mini’nin açtırılması şimdilik çok olası görünmüyor. Apple bu konuda yıllardır hedef alınıyor ancak süreç  ABD özelinde kesinlikle değişmiyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir