Tayvan Yarı İletken Üretim Şirketi (TSMC), ileri teknolojiye sahip olan yarı iletken üretim süreçlerinin maliyetlerinin artacağını düşünüyor.

TSMC’nin şu anda seri üretimdeki gelişmiş teknolojisi 3 nanometre olup Tayvan basınında yer alan rapora göre 3 nanometrenin ve yeni çıkacak 2 nanometrenin ileriye doğru önemli bir ölçüde artacağı düşünülen maliyetleri yapay zeka pazarını dibe çekecek.

TSMC’nin artan üretim maliyetlerinin pazarı kökten değiştireceği bekleniyor

TSMC’nin artan üretim maliyetlerinin pazarı kökten değiştirmesi bekleniyor

2023’ün sonuna doğru gelen bu haber ile analistler, maliyet artışlarının Apple’ın ürünlerinin üretim süreçlerini etkileyebileceğini açıkladılar. Ayrıca TSMC’nin 2 nanometre teknolojisinin levha başı maliyetin 30 bin dolara kadar yükselebileceğini belirttiler.

Zorlu ekonomik süreç gelirinde düşüş yaşamalarına rağmen TSMC gibi firmalar değerlerini korudu. Ancak işlerin tersine dönme ihtimali de var. Zira TSMC’nin mevcuttaki 3 nanometrelik levhalarının yaklaşık olarak 20 bin dolara mal edildiği belirtiliyor.

Fakat yeni üretim sürecinde levha başı maliyetin 25-30 bin dolara kadar çıkabileceği söyleniyor. Raporlarda 2 nanometrelik ürünlerdeki yüzde 50’lik fiyat artışının en büyük etkisinin Apple üzerinde olacağı düşünülüyor. Bu durum da fiyat artışı Apple ürünleri ile birlikte pazara yansıyabilir.

İlerleyen süreçte NVIDIA ve AMD gibi şirketlerin de bütçelerinin zorlandığı görülebilir. Diğer bir yandan NVIDIA’nın yeni nesil grafik işlemcilerinde kullanacağı 3 nanometre teknolojisi ve 2 nanometre üretiminin ilk dalgası için yüksek çip maliyetlerinin yükünün direk olarak Apple’ın omuzlarına bineceği söyleniyor.

Grafik işlemcisi ve işlemcileri daha yüksek güce sahip olduğundan NVIDIA ve AMD genellikle gelişmiş çip teknolojilerinin ilk seri üretiminde yüksek maliyetlere karşı yalıtılmış durumda. Fakat 20 bin dolarlık 3 nanometrelik levha, talebin önceki kapasiteyi aşması ile daha pahalı hale gelebilir.

Samsung ve TSMC gibi firmaların ise sabit kapasiteleri var ve talebin arzı aşacağına ikna olurlarsa, yeni tesislere yapılan ilk yatırım maliyeti de genellikle müşteriye yansıyor. Özellikle TSMC, geçen yıl yaşadığı sert kabustan sonra üretimi aşırı genişletmeden önce iki kez düşünecek.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir