18 Ekim 2021 tarihi itibarı ile iki farklı ekran boyutuna sahip MacBook Pro modellerini tanıtan Apple, yeni modellerinde HDMI bağlantı noktasını da kullanıma sundu. 5 yıldan beri MacBook Pro modellerinde bu bağlantı teknolojisini kullanmayan ve özellikle kullanıcıların talepleri doğrultusunda yeni modellerine HDMI bağlantı seçeneğini de ekleyen Apple, bu seçeneği sunmuş olmasına rağmen kısıtlama nedeniyle tepki çekti.

HDMI ne işe yarar?

HDMI bağlantı noktası, kullanıcıların dijital video çıkışı almasını sağlamaktadır. Televizyonlar olmak üzere diğer görüntü aygıtlarına kolay bir şekilde görüntü aktarımını sağlayan HDMI, farklı sürümleri ile farklı seçenekler sunmaktadır. Ancak yapılan araştırmalar ve Apple tarafından aktarılan teknik detaylara göre MacBook Pro modellerinin her ikisinde de Apple HDMI 2.0 sürümünü kullanıcılara sundu. Bu sürüm ise sadece 60 Hz yenileme hızına sahip tek 4K ekranda destekleniyor. Oysa 2.10 sürümü, 2017 yılında geliştirilen yeni versiyon ile birlikte HDMI 2.1 standardına yükseltilmişti. Yeni versiyon ile birlikte 120 Hz’ye kadar 4K ekranlar desteklenmeye başlanmış ve saniyede 48 gigabit veri aktarımı da kolay bir hale getirilmişti.

Apple neden 2.0’ı tercih etti?

Apple’ın bu yeni hamlesinde yeni bir teknolojiyi neden tercih etmediği şu an için bilinmiyor. Ancak uzmanlar tarafından yapılan bazı açıklamalarda M1 Pro ve M1 Max işlemcilerinin veriyolu bant genişliklerinin uyumsuz olması nedeniyle böyle bir zorunluluğun tercih edilmiş olabileceği belirtiliyor.

Apple TV’de yeni teknolojiyi desteklemişti

MacBook Pro’da HDMI 2.0 tercih edilmemesinin eleştiri çeken bir diğer noktası ise Apple TV için yapılan son güncelleme. Bu yılın başları itibarı ile Apple TV 4K modellerinde HD 2.1 bağlantı noktasını destekleme başlayan Apple, tüm bu gelişmelere rağmen yeni modellerinde daha da kısıtlayıcı bir seçim sunma yoluna gitti.

HDMI donanım eksikliğine rağmen, Apple’ın M1 Pro çipi aynı anda 60 Hz’de üç adede kadar harici 6K ekranı işleyebiliyor. M1 Max ise 60 Hz’de bir 6K ekran ve bir 4K ekran için destek sağlayabiliyor. Her iki MacBook Pro modeli de DVI çıkışını desteklese de kullanıcıların bir HDMI – DVI adaptörü için ekstra para harcaması gerekiyor.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir