Fed faiz oranlarını yükseltirken Apple ve Tesla gibi şirketlerin değeri dibe vurdu. İşte bu süreçte en çok değer kaybeden şirketler:

Apple, 3 trilyonluk olan ilk şirket oldu

Günümüzde piyasa değeri milyarlarca dolar olan teknoloji şirketleri bazı durumlarda değerlerinde büyük kayıplar yaşayabilmektedir. Hatta sonunda Twitter’a düşen Elon Musk; Satın alma sürecinde ortaya çıkan spekülasyonlar nedeniyle CEO’su olduğu Tesla önemli bir değer kaybına uğradı.

Böyle bir durumda yakın zamanda yenileri eklendi. Apple ve Tesla gibi şirketler, ABD Merkez Bankası’nın kilit faiz oranını 0,5 puan artırmasından sadece üç gün sonra dibe vurdu. İşte süreçte en çok değer kaybeden şirketler;

Fed’in faiz kararı sonrası piyasa değeri en çok düşen şirketler

ABD Merkez Bankası Çarşamba günü faiz oranlarını yarım puan artırdı, teknoloji şirketi daha fazlasını kaybetti üç işlem seansı için 1 milyar dolardan fazla. Bu bağlamda en çok Apple ismi kullanılmaktadır.

Apple, Çarşamba günkü kapanıştan bu yana 220 milyar dolar kaybetti. Piyasalar ilk olarak Fed Başkanı Jerome Powell’ın enflasyon açıklamasının ardından yükseldi, ancak resmi olarak Perşembe, Cuma ve Pazartesi günü düştü. Gerçekten de, ABD SandP 500 hisse senedi endeksi dönem içinde %7 düşerek Pazartesi günü 4.000’in altına düştü. Invesco Nasdaq 100 ETF de %10 düştü.

FED’in faiz kararı sonrası en çok değer kaybeden şirketler;

  • Microsoft – Yaklaşık 189 milyar dolar
  • Tesla – 199 milyar dolar olarak kaydedildi.
  • Amazon – 173 milyar dolar azaldı.
  • Google’ın çatı şirketi Alphabet – 123 milyar dolar daha az değere sahip.
  • Nvidia – 85 milyar dolar.
  • Facebook’un ana şirketi Meta – 70 milyar dolar

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir