Apple ve Meta komisyonlar konusunda yeniden çatışıyor. Apple bu sefer Meta panelini sert bir şekilde eleştirdi.

Elma ve meta tartışmalarını canlandırdı. Metaverse Horizon World oyununda dijital ürünler satan geliştiricilerden %50 civarında komisyon alan Meta, Apple’ın eleştirilerinden de kurtulamadı.

Apple ve Meta, App Store’a yıllardır dava açıyor. Apple CEO’su Tim Cook ve Meta CEO’su Mark Zuckerberg arasında devam eden tartışma, dijital platformun bozulmasıyla ilgili. Apple’dan gelen komisyondan rahatsız olan Meta, metaverse için de aynı adımları atmış görünüyor.

Apple ve Meta arasındaki komisyon krizi artıyor

Apple, App Store’daki uygulama satışından %30 komisyon alıyor. Apple’ın aldığı bu komisyonu bulan Meta, Facebook, Instagram ve WhatsApp uygulamalarından oluşan ailenin gelirinin Apple yüzünden düştüğüne inanıyor.

Ancak Meta, Apple’a sunduğu ücretlerle ilgili olarak benzer bir işlem yaptı. Horizon Worlds satıcılarının %47,5’ine varan kesinti yapan Meta Eleştirmenleri, Apple yöneticilerinden geldi.

Apple sözcüsü Fred Sainz yaptığı açıklamada Meta’nın Apple konularındaki benzer politikasının “ikili” olduğunu söyledi. Fred Sainz tepkisini şu sözlerle dile getirdi;

Meta, App Store’daki uygulama içi satın alımlar için yüzde 30 komisyon tahsil etme konusunda defalarca Apple’ı hedef aldı. Meta’nın yeni komisyonu, iki yüzlülüğünü gözler önüne seriyor. Apple’ın platformunu ücretsiz olarak kullanırken, kendi platformlarını kullanan içerik oluşturuculardan ve işletmelerden para alıyor.”

Meta, Metaverse Horizon Worlds of Quest VR kulaklık platformunda dijital satışları %47,5’e varan oranda azaltma kararı nedeniyle eleştirildi. Geliştiricinin açıklamasına göre Meta Quest mağazası üzerinden satılan ürünler için yüzde 30’luk bir satış vergisi alınırken, Horizon Worlds üzerinden satılan ürünler için ek yüzde 25’lik bir satış vergisi talep edilecek.

Apple ve Meta kullanıcı verilerini bilgisayar korsanlarıyla mı paylaştı?

Mükemmel bir Meta Kamran temsilcisi, Quest donanımının maliyetini dengelemek için böyle bir politika uyguladıklarını söyledi. Bilgi sahibi olmayanlar için Meta Quest gözlükleri 299 dolardan başlıyor.

“Yaklaşımımız, uygun fiyatlı cihazlar satarak VR pazarını büyütmek ve bu komisyonu geliri, erişilebilir bir gözlük fiyatı yaratmak için kritik öneme sahip.”

Teknoloji devleri arasındaki savaş ilerleyen günlerde de pek durulacak gibi durmuyor. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir