Silikon Vadisi’nin devlerinden Apple bugün yazılım sistemlerinde oldukça ciddi bir güvenlik açığıyla gündeme geldi. Şirket tarafından yapılan açıklamalara göre kullanıcıların en kısa zamanda cihazlarını en yeni sürüme güncellemeleri gerekiyor. İşte detaylar;

Apple Türkiye’de sevilen 15 oyunu açıkladı

Apple bugün kullanıcılarına cihazlarını en kısa zamanda güncellemeleri gerektiği yönünde önemli bir duyuru yaptı. Bunun nedeni ise son sürümden önceki sürümün kullanıcıları riske atan ciddi güvenlik açıklarına sahip olması.

Apple yeni bir gücenlik güncellemesi yayımladı

iPadOS/iOS 15.6.1 ve macOS 12.5.1 işletim sistemlerinin güvenlik noktalarında temelde her şeyi kontrol eden çekirdek yani işletim sistemi çekirdeği ve hackerların cihazlarda kötü amaçlı kod ya da yazılım çalıştırmasına olanak tanıyan WebTkit hatası tespit edildi. Bununla birlikte “Notlar”a bu açıktan yararlanalarak erişim sağlanabileceği aktarlıyor.

iOS 15 ilk çıkış yaptığı dönemden bu yana dokuz kes küçük hata düzeltmeleriyle birlikte üç önemli güncelleme aldı. Daha önce de bu hatalardan bazıları kötü amaçlı saldırganların cihazların çekirdek sistemi üzerinden bilgiler toplamasına izin verecek ayrıcalıklar elde etmesine olanak tanıyordu.

Bu güncllemelerinden beş tanesinde ise Apple’ın şu uyarısı yer alıyordu;

“Apple, bu sorunun aktif olarak istismar edilmiş olabileceğine dair bir rapordan haberdardır.” 

Bu açıdan baktığımızda iOS 15’in bu zamana kadar ki gelen en sorunlu güncelleme olduğunu söylemek yanlış olmaz. Buda kuşkusuz teknolojinin ilerlemesiyle birlikte Apple’ın cihazlarının güvenliğini sağlamakta zorlandığını gösteriyor. Fakat bu notlarla yayımlanan güncellemelerin oldukça kritik olduğunun altını çizmeden geçmeyelim. Yani bu güne dek güncellemelerinizi ihmal ettiyseniz ya da yüklemesiyi tercih etmiyor olabilirsiniz fakat cihazlarınızın güvenliğini sağlamak ve kişisel verilerinizi güvende tutmak için yayımlanan önemli güncellemeleri mutlaka yüklemenizi öneriyoruz.

Apple’ın yayımladığı yeni güncellemeyi cihazınıza indirmek için;

Ayalalar menüsüne giderek Genel seçeneğini seçin ve ardından Yazılım Güncelleme seçeneğini seçin. Eğer Mac’inizi güncellemek istiyorsanız da Sistem Tercihleri’ne girerek Yazılım Güncellemesi’ne gidebilirsiniz.

Bununla birlikte yeni güncelleme “Kiteme Modu1 verilen ileri düzey bir güvenlik ayarını kullanıcılara sunuyor. Bu mod özellikle cihazlarlardaki güvenlik açığına karşı savunmasız olan pek çok özelliği kapatıyor ve bu özelliğin devleterlerin hackeları tarafından takip edilmekten korkan kullanıcıların endişesini de ortadan kaldıracağı aktarılıyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

One reply on “Apple ürünlerinde büyük güvenlik açığı!”

  • akın çuhadar
    26 Ağustos 2022 at 18:39

    youtube müzik yüklesin yeter