Apple’ın iPhone’larının büyük bir montajcısı ve tedarikçilerinden biri olan olan Foxconn, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Covid-19 vakalarındaki bir artışın şehrin tekrar kapanmasına neden olmasının ardından Çin’in bir üretim merkezi olan Shenzhen’deki operasyonları duraklattığını söyledi.

Şirket, yabancı bir basın kuruluşuna bir e-postada gönderdiği mailde şu ifadeler yer verdi;

“Foxconn’un Shenzhen Çin’deki operasyonu, yerel hükümetin yeni COVID-19 politikasına uygun olarak 14 Mart’tan itibaren askıya alındı. Fabrikanın yeniden başlama tarihi yerel yönetim tarafından bildirilmelidir.”

Bu gelişmenin hemen ardından Apple hisseleri Pazartesi günü yüzde 2.66 oranında değer kaybetti.

Covid salgını Apple’ı kötü etkiliyor

Foxconn’un fabrikayı kapatması Apple’ın uygun fiyatlı bir iPhone modeli de dahil olmak üzere en son yeni ürün listesini duyurmasından birkaç gün sonra gelmesi şirket için pek iyi olmasa da bu tip aksaklıklar 3 senedir hayatımızın bir parçası haline gelmiş durumda.

Foxconn, CNBC’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi;

”Çin’deki çeşitlendirilmiş üretim sahalarımız nedeniyle, üretim hattını potansiyel etkiyi en aza indirecek şekilde ayarladık.”

Foxconn, Shenzhen’de bazı iPhone’lar, iPad’ler ve Mac’ler üretiyor. Ancak Pazartesi günü Bank of America araştırma notuna göre iPhone’ların neredeyse %50′si Henan eyaletindeki bir fabrikada üretiliyor. Apple, bu kayıpların bir kısmını telafi etmek için Henan eyaletinde üretimi artırmaya başlayabilir.

Firmanın analistleri ise şu yorumda bulundu;

“Apple/Foxconn, önemli ölçüde daha uzun bir kilitlenme süresi olmaması koşuluyla, kısa vadede üretimi başka alanlara taşıma yeteneğine sahip, artırılmış bir kapatma periyodu, üretimde bir eksiklik yaratabilecek diğer bileşenlerde dalgalanma etkilerine neden olabilir.”

Analistler, henüz tahminlerde kesinti yapmayacaklarını, ancak herhangi bir “uzun süreli arz etkisi” konusunda temkinli olduklarını söylediler. Apple ise konu hakkında henüz bir açıklama yapmadı.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı ihmal etmeyin.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir