Teknoloji şirketi Apple, salgın hastalıklar nedeniyle tedarik sorunlarına ilişkin açıklama yaptı! Şirketler arz ve talebi dengelemekte zorlanacak gibi görünüyor.

Çin’de rekor sayıda COVID-19 vakası ile pandeminin etkilerini hala en üst seviyelerde yaşamaya devam ediyor. Salgının yeni türleri dünya geneli için hala büyük bir tehdit oluştururken Çin’deki karantinalar da teknoloji şirketlerini oldukça kötü etkiliyor. Salgın nedeniyle, ülkedeki birçok eyalet tamamen kapanırken fabrikalarda bu durumdan etkileniyor.

Apple Türkiye, bazı ürünlere zam yaptı

Apple için parça üreten Foxconn da salgın nedeniyle üretim sorunları yaşayan firmalardan biri. Bu nedenle şirket, teslimat sorunlarının yaşanacağını ve iPhone üretiminin devam edeceğini öngördü. Apple bununla ilgili bir açıklama yaptı. Gelin hikayenin detaylarına birlikte göz atalım.

Apple arzı dengelemek için mücadele ediyor!

Teknoloji devi Apple; tedarik zincirindeki sorun nedeniyle iPhone, iPad ve Mac ürünleri için arz ve talebi dengelemede zorlandığını açıkladı. Şirket, devam eden pandemi sorunu nedeniyle 2022’nin üçüncü çeyreğinde tedarik sorunlarıyla karşılaşacağına inanıyor.

Apple Mali İşler Müdürü Luca Maestri, Çin’de devam eden salgın nedeniyle müşteri talebini karşılayacak kadar ürün üretemediğini açıkladı. Şirket, müşterilerine yeterince ürün gönderemediğinden, Çin’in teslimatları yeniden başlattığı tarihe bağlı olarak 4 milyar dolar ile 8 milyar dolar arasında zarar edecek.

Apple CEO’su Tim Cook, tedarik sorununun tamamen Şanghay’da olduğunu ve fabrikaların yeniden açılmaya başladığını söyledi. Ancak fabrikaların açıldıktan sonra eski üretim seviyelerine dönmesinin biraz zaman alacağını da söyledi.

Apple, iPad ve MacBook Pro ürünleri tedarik sorunlarından en çok etkilenenler oldu. Ancak Tim Cook’a göre tüm ürünler gelecekteki tedarik sorunlarından etkilenecek. Sonuç olarak Apple, Haziran ayında kazançların nasıl değiştiği konusunda net verilere sahip olacak ve bu durum hem mevcut cihazlar, hem de gelecekteki piyasaya sürülecek cihazlar için bir zam yapılması olasılığını da beraberinde getiriyor. Apple ise tedarik sorunu olduğu için ürünlerinin büyümesiyle ilgili resmi bir açıklama yapmasa da analistler piyasadaki ürünlerin zamlanacağını düşünüyor.

Apple ürünleri ülkemizde kur farkı yüzünden hali pahalıyken şirket tarafından gelecek bir zamda ürünlerin alım gücünü iyice olumsuz etkileyebilir gibi görünüyor. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir