5G akıllı telefonların satışına yönelik yapılan değerlendirmelerde 2022 yılının Ocak ayında sektör liderinin Apple olduğu belirtildi. Bloomberg tarafından hazırlanan raporda, 5G teknolojisine sahip akıllı telefonlar, küresel akıllı telefon satışlarının %51’ini almayı başardı. Her geçen gün artan bu rakam 5G modellerin daha fazla kişi tarafından kullanılmasını sağlıyor.

Otonom sürüşten fabrika otomasyonuna kadar dönüştürücü teknolojilerin kilit özelliği olarak görülen 5G teknolojisine önümüzdeki yıllarda daha fazla yatırım yapılması planlanıyor. Öyle ki sadece Çin’de 5G kapsamının artırılması için 2022 yılında 600 bin baz istasyonunun daha eklenmesi gündemde. Eklenecek yeni baz istasyonları ile birlikte ülkedeki toplam 5G baz istasyon sayısı 2 milyonun üzerine çıkacak. 5G modellerinin pazarda daha fazla yer alması Çin ve Amerika gibi bölgelerde yapılması planlanan 5G çalışmalarından da kaynaklanıyor.

5G’nin tüm kullanıcılar tarafından kullanılabilir hale gelmesinin hemen ardında 5G teknolojisine sahip telefonu bulunan tüm kullanıcılar, bu yeni teknolojiye geçiş yapabilecek. Bu nedenle de yeni bir telefon satın almak isteyen çoğu kullanıcı internet teknolojisinde 5G’den yana seçim yapıyor.

telefon
5G’de markaların pazar payları

Apple sektör liderliğini sürdürüyor

Ocak ayına yönelik yapılan değerlendirmelerde, Apple’ın küresel 5G telefon satışlarındaki payının 3’te 1’i aştığı belirtildi. Apple’ın dışında 5G cep telefonu satışlarının yüzde 10’u Xiaomi, Oppo ve Vivo’yu kapsıyor. Apple’ın %37 oranında bir paya sahip olması diğer markalar ile aradaki farkı ne kadar açtığını gözler önüne seriyor. 2019 yılında piyasaya ilk 5G modeli sunan telefon üreticisi Samsung olsa da Çin pazarında ve Amerika gibi bölgelerde Samsung bu konuda geride kalmış durumda.

Apple, gelecekte kendi 5G çiplerini oluşturmak amacıyla 2019’da Intel Corp’un hücresel modem bölümünü 1 milyar dolara satın aldı. Tüm bu gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda önümüzdeki dönemlerde Apple’ın sektördeki hakimiyetinin devam etmesi bekleniyor.

Realme’nin büyümesine dikkat çekildi

Raporda Realme’nin dünya çapında en hızlı büyüyen 5G akıllı telefon markası olması özellikle vurgulandı. Bu vurgu, Çin’deki yerel bir şirketin küresel alanda ne kadar iddialı hale geldiğini de gösteriyor. 2020’deki sonuçlara göre 2021 yılında yüzde 165 oranında bir büyüme gerçekleştiren şirket, 5G akıllı telefon pazarında önemli bir sıçrama kaydetti. 20’den fazla pazarda ilk beş 5G markası arasına girmeyi başaran Realme gelecek yıllarda daha fazla satış rakamı ile sektörde iddialı hale gelmeyi hedefliyor.

5G’nin altyapı çalışmaları hızlandıkça markaların bu alandaki rekabeti de yükselecek.

5G
Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir