Meta dün metaverse özelinde kazanç sağlamaya yönelik bazı adımlar ile gündemde yer almıştı. Bu konuya bugün Apple tarafında dahil oldu. Dün elde edilen bilgiler kadarıyla Meta, Quest VR başlıklar ile erişim sağlanabilen sosyal metaverse platformu olarak adından söz ettiren Horizon Worlds içerisinde içerik üreticilerin de  para kazanması için bir altyapı geliştirildi. 

Bu noktada ilk aşamada ise yalnızca içerik üreticilerin yaratmış olduğu sanal dünya içerisinde özel objeler satması da hedefleniyor. Bu objeler arasında yaratılan özel alanlara giriş anahtarının dahi olacağı dile getiriliyor. Burada ise elde edilen paranın direkt olarak içerik üreticiye gitmeyeceği açıklanıyor. Meta bu noktada tam olarak yüzde 47’ye yakın bir oranda komisyon kesmek adına planlar kuruyor. Yani içerik üretici satışını yaptığı objenin ana parasından çok daha azını kazanabilecek. İşte tam olarak bu nokta içerisinde Apple’da yer alıyor. Peki bunun nedeni nedir?

7 4

Meta, Apple’a uzun süredir App Store merkezli olarak uygulama içi satın alımlardan kesmiş olduğu yüzde 30 komisyon için çok sayıda bir suçlamada bulunuldu. Bu komisyonun doğru olmadığını ve değişmesi gerektiğini de dile getiren şirket, şimdi ise kendisi yüzde 50’ye yakın bir komisyon planı ile daha önce savunduğu her şeyle zıt düşmüş oldu.  Bu konu ile ilgili olarak açıklamada bulunan Apple, Meta’yı bu bağlamda iki yüzlü davranmakla suçladı.

Dev isim Apple, şu anda bu konuyla ilgili olarak cevap hakkı elde ediyor çünkü komisyon kesintisi ile ilgili olarak Meta CEO’su Mark Zuckerberg’in “uygulama içi satın alımlardan komisyon alınması rekabete aykırı ve tekelci” tarzında bir açıklaması bulunuyor. Meta’nın bu Horizon Worlds merkezli komisyon kararından vazgeçmesi ya da oranı ciddi bir şekilde düşürmesi de bekleniyor. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir