Apple, 8 Mart’taki etkinliğinde büyük bir sürpriz yaptı ve yeni M1 Ultra işlemcisini tanıttı. İşte detaylı olarak Apple M1 Ultra’nın özellikleri!

Apple’ın 8 Mart etkinliğinin bir parçası olarak iPhone 13, 5G özellikli yeni iPhone SE 2022 ve M1 özellikli iPhone 5 için yeni renk seçenekleri duyruldu. Tanıtımda yapılan açıklamaya göre en yeni nesil iPad Air’e ek olarak yeni bir Mac Studio modeli geliyor. Mac Mini’den daha büyük bir gövdeye sahip ve Apple M1 Ultra işlemci ile donatılmış Mac Studio Display adlı bir ekranla duyurulan bilgisayarda oldukça dikkat çekici. Etkinliğin en büyük sürprizlerinden biri olurken M1 Pro ve M1 Max işlemciler taze kalırken Ultra geldi. İşte Apple M1 Ultra’nın özellikleri!

M1 Ultra’nın detayları hakkında bilgi vermeden önce, kafa karışıklılığı olmaması adına Mac Studio ve Mac Studio Display’in iki farklı ürün olduğunu ve bu ürünlerin ayrı ayrı satın alınması gerektiğini belirtmeden geçmemek gerek.

Apple M1 Ultra özellikleri: 20 çekirdek CPU, 64 çekirdek GPU

Üretim Teknolojisi5 nm
CPU20 çekirdekli
GPU64 çekirdekli
RAM Desteği128 GB
Transistör Sayısı114 milyar
Bellek Bant Genişliği800 GB / saniye
İşlemciler Arası Bant Genişliği2.5 TB / saniye
Ek Özellikler32 çekirdek Neural Motoru – Medya Motoru

M1 Ultra’yı üretmek için iki M1 Max kalıbı, Apple’ın özel paketleme yapısı olan UltraFusion kullanılarak birleştirildi. Bu özellik ile hem işlemciler birleşiyor, birbirleriyle 2.5 TB/s gibi inanılmaz bir hıza çıkma yeteneğine sahip.

Apple’ın 8 Mart’ta tanıtması beklenen yeni ürünler

16 çekirdekli CPU 20 çekirdekli yüksek performans ve 4 çekirdekli enerji verimliliği için çalışır. 128 GB’a kadar RAM’i destekleyen M1 Ultra’da 64 çekirdekli GPU yani grafik birimi bulunuyor. Bu sayede M1’e göre 8 kat daha fazla performans elde edilir.

5 nm üretim sürecini baz alan M1 Ultra bellek bant genişliği 800 GB/sn’dir. Masaüstü bilgisayarlardan 8 kat daha yüksek Apple Silikon işlemciler, rakiplerine göre yüksek performans sağlar ve çok daha az güç tüketir. Her biri için performansta endüstri lideri konumunu korur. M1 Ultra işlemcisi aynı güç seviyesinde piyasadaki en hızlı 16 çekirdekli masaüstü işlemciden %90 daha hızlı çoklu iş parçacıklı performans sunar. Ayrıca M1 Ultra, 100 watt başına daha düşük güç tüketimi ile maksimum PC işlemci performansına ulaşır.

Peki siz M1 Ultra işlemcisi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir