Apple, şirket içinde geliştirdiği 5G modemlerini mobil cihazlarında kullanma hedefi için daha somut adımlar atmaya başlayacak. Şirket, Broadcom ile 5G ve diğer kablosuz bağlantı çözümleri için kullanılacak bileşenlerin geliştirilmesi için milyarlarca dolarlık bir anlaşmaya imza attı. Apple, Anlaşma dahilinde Broadcom’un ABD’de bulunan fabrikalarında ürettiği elemanları da kullanacak.

Hangi ürünlerde 5G teknolojisi kullanılacağına dair bir açıklama yapılmadı. Ancak bu anlaşmanın yalnızca iPhonelarda geçerli olmadığı, 5G teknolojisinin başka ürünlerde de kullanılacağı tahmin ediliyor. Apple, 2021 yılında Intel’in telefon modemi birimini satın almıştı. Şirket kendi 5G modemini geliştirme çalışmalarına ise 2022 yılında başlamıştı. Apple bu hedefini gerçekleştirmek için Qualcomm’un merkezinin yer aldığı San Diego’da bir ofis açmıştı. Apple, Avrupa’daki kablosuz bağlantı çalışmalarını ise Münih’te yer alan ofisinden yürütüyor.

Söylentilere göre, Apple’ın ürettiği 5G modemlerini ilk olarak 2024 yılının sonlarında ya da 2025 yılının başında piyasaya sunulan ürünlerde göreceğiz. Apple ya da Broadcom’dan bu konuya ilişkin bir açıklama yapılmamış olsa da Qualcomm, yaptığı bir açıklamada 2024 yılı itibariyle Apple’a iPhonelar için modem satışı yapılmayacağını tahmin ettiklerini söylemişti.

Qualcomm, Apple’ın anlaşmasından zarar görebilir

Apple'ın kurumsal perakende ekibinde işten çıkarmalar başladı

Apple’ın Broadcom ile yaptığı bu milyon dolarlık anlaşma Qualcomm için bir darbe niteliği taşıyor olabilir. Şirketin ürün gamında birçok ürün yer alsa da hücresel modem satışları önemli bir yer tutuyor. Apple ise bu konuda Qualcomm’un en büyük müşterilerinden birisiydi. Apple bir süredir bileşen kısmında üçüncü taraf tedarikçilere olan ihtiyacını azaltmaya çalışıyor.

Apple her ne kadar Broadcom’un yardımına ihtiyaç duysa da Qualcomm’la olduğu kadar bir tedarik içerisinde olmayacak. Artık Qualcomm’un takvimine uymak zorunda olmayan Apple, patent anlaşmazlığı riskini azaltacak ve sadece kendi cihazlarına özel optimize edilen 5G modemlere sahip olacak.

Grafik Tasarım bölümünde öğrenci. İmza İnternet Teknolojileri'nde dijital çırak olarak eğitim alıyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir