Apple yapmış olduğu açıklama ile beraber belli bir süredir güncellenmeyen uygulamaları tıpkı Google gibi mağazası üzerinden kaldırma kararı aldı. 

Apple, güncelleme almayan uygulamaları kaldırma kararı aldı

Bu karardan etkilenen geliştiricilere gönderilen ve “Uygulama İyileştirme Bildirimi” başlıklı ekran görüntüsü alınmış bir e-posta kapsamında Apple, “önemli bir süre içinde güncellenmemiş” uygulamaları App Store’dan kaldırması ile ilgili uyarıyor ve geliştiricilere uygulamalarını güncellemeleri için sadece 30 gün veriyor. Apple, e-postada “30 gün içinde inceleme için bir güncelleme göndererek bu uygulamayı yeni kullanıcıların keşfetmesi ve App Store’dan indirmesi için hazır tutabilirsiniz. 30 gün içinde herhangi bir güncelleme gönderilmezse uygulama mağazadan kaldırılacaktır.” ifadelerine yer veriyor. Apple, güncelleme almayan uygulamaları App Store üzerinden kaldıracak olsa da daha önceden indirilen uygulamalar kullanıcıların cihazlarında kalacak. 

14 10

Protopop Games geliştiricisi Robert Kabwe gibi bir çok uygulama üreticisi, değişiklikler ile ilgili endişelerini belirtti. Kabwe, Twitter’da Apple’ın Motivoto isimli oyununu Mart 2019’dan bu yana güncellemediği için kaldırmakla tehdit ettiğini belirtti. Bu esnada ise, FlickType Apple Watch klavyesinin geliştiricisi Kosta Eleftheriou, Apple’ın uygulamasının iki yıldır güncellenmediği için görme engelliler için özel olarak yapılan bir sürümünü kaldırdığını dile getiriyor. Eleftheriou’nun tweet’inde belirttiği üzere bir zamanlar oldukça popüler olmayı başaran Pocket God uygulaması, son güncellemesini 2015’te almasına rağmen hala App Store’da yer alıyor. Geliştirici Emilia Lazer-Walker ayrıca Apple’ın “birkaç” uygulamalarını kaldırdığını dile getirdi. Diğer birkaç geliştiricisi de aynı deneyimi yaşıyor ve uygulamalarını güncellemek adına zamanları olmadığını dile getiriyor. 

Apple geliştiricileri bilgilendirmeye devam ediyor

Apple’ın App Store iyileştirmeleri sayfası üzerinden şu şekilde açıklamada bulunuyor; “Artık amaçlandığı gibi çalışmayan, mevcut inceleme yönergelerine uymayan veya eski olan uygulamaları kaldırmak, uygulamaları değerlendirmek için devam eden sürecimizin bir parçası.” Sayfa içerisinde herhangi bir zaman belirtilmiyor fakat bu sebeple Apple’ın ne zaman yayınladığı veya en son ne zaman güncelleneceği de belli değildir. Bu ayın ilk günlerinde Google Play Store da benzer şekilde güncellenmiş uygulamaları kaldırdığı dile getirdi. Android geliştiricilerinin uygulamalarını güncellemek adına 1 Kasım 2022’ye kadar süreleri var fakat son teslim tarihine kadar ise altı aylık bir uzatma başvuru yapma seçeneği de bulunuyor. Her iki dev uygulama mağazasının da eskiyen uygulamaları kaldırması, bazı geliştiricilerin, özellikle de bağımsız bir şekilde hizmet veren stüdyoların zaman içerisinde yarışmasına neden olacak gibi görünüyor. Konuyla ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için  bunlarla kısıtlıdır. 

iPadOS 16 hangi cihazlarda desteklenecek? Yeni özellikler neler?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir