Teknoloji şirketi Apple, Güney Kore’de devreye giren bir yasadan ötürü uygulamalarında üçüncü taraf ödeme yöntemlerine izin vereceğini açıkladı. Bu karar ile beraber Apple, tarihinde ilk defa üçüncü taraf bir ödeme yöntemini sistemlerinde kullanmış olacak. Apple’ın yeni kararları hala geliştiricileri tam olarak serbest bırakmış değil. Henüz çok olmayan yakın bir zamanda Epic Games şirketi ile alternatif ödeme yöntemleri noktasında bir rekabete giren Apple, bu çakışmadan mağlup olarak ayrılmıştı. Ancak Apple yine cihazlarında uygulamalarda üçüncü taraf ödeme yöntemlerinin kullanılması noktasında birçok tartışma konusuna sebep oluyordu.

Apple’dan üçüncü taraf ödeme yöntemine izin verilecek

16

Bu tartışmaların olduğu ülkelerden birisi olan Güney Kore’de yürürlüğe giren bir yasa sonrasında Apple, politikalarında değişikliğe gitmek zorunda kaldı. Yazılı bir şekilde açıklama gerçekleştirilen Apple, artık uygulamalarında üçüncü taraf ödeme yöntemlerine izin vereceğini belirtti. Bu karar şu an için Güney Kore’deki App Store için geçerli olduğunu belirtelim. Ancak bu üçüncü parti ödeme yönteminin Apple tarafından da onaylanmış olması gerekiyor. Şirket bu noktada politikalarından ilk defa taviz vererek, yeni politikalarına yer vermişe benziyor.

Apple’ın üçüncü taraf ödeme yöntemlerini kabul etmeye başlaması ile beraber geliştiricilerin %30’luk komisyondan kurtulması henüz mümkün olmuş değil. Geliştiriciler, Apple’a tüm ödemelerden %26 oranında komisyon vermeye devam edecek. Geliştiricilerden her ay satış raporu alacak ve buna göre ise komisyon talep edecek. Alternatif ödeme yöntemleri ise uygulamalarda Apple’ın kendi ödeme sistemiyle beraber aynı anda yer almayacak. Bu noktada geliştiriciler, ya Apple’ın ödeme yöntemi ya da alternatif ödeme yöntemlerini tercih edecek. Güney Kore’nin yeni yürürlüğe giren Telekomünikasyon Ticaret Yasası, geçtiğimiz yıl kabul edilmiş ancak yasaya hem Google hem de Apple’dan karşı çıkılmıştı.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir