30 yılı aşkın bir süredir kullanımda olan 2G hizmetinin kapatılması istendi ve bu konuda Apple’a çağrı yapıldı. 

3G, 4,5G ve şu anda yavaş yavaş geçişlerin yapıldığı 5G gibi yeni teknolojiler kullanılıyor olsa da 2G ağını kullanan pek çok hizmet bulunuyor. Ancak 2G ağında çok fazla güvenlik açığının olması bu konuda mobil cihazları ve mobil servisler üzerinden çalışan uygulamaları riskli hale getiriyor.

Android işletim sisteminde 2G resmi olarak devre dışı bırakan Google’un ardından aynı hamlenin Apple’dan gelmesi için talep gönderildi. Electronic Frontier Foundation (EFF) tarafından Apple’a yapılan çağrılarda tıpkı Android’de olduğu gibi Apple ekosisteminde de 2G’nin devre dışı bırakılması istendi.

Android 12 ile kullanıma sunulmuştu

Android 12 işletim sistemi ile birlikte ayarlar bölümündeki SIM kart seçeneklerine 2G’ye izin ver olarak yeni bir bölüm eklenmiş ve sadece kullanıcıların kendi isteğine ve rızasına bağlı olarak bu özelliği kullanması sağlanmıştı.

2G

Kuruluş tarafından en kolay yapılan çağrıda, Apple’ın bu konuda henüz bir çözüm sunamadığı ve güvenlik risklerinin daha fazla kişiyi etkilememesi adına en kısa süre içerisinde gerekli çalışmanın yapılması istendi. 1991 yılında kullanıma sunulan 2G ağı çok uzun bir süreden beri geliştirilmedi ve güncellenmiyor. Pek çok güvenlik açığı olduğundan dolayı kullanılması sakıncalı bulunduğu için EFF tarafından kapatılması konusunda baskı uygulanıyor.

Baz istasyonlarında kimlik doğrulama teknolojisinin bulunmaması en büyük tehlike olarak görülürken aynı zamanda cep telefonları ile baz istasyonları arasında zayıf şifreleme teknolojilerin kullanılması telefonlara erişimi kolaylaştırıyor. Buna bağlı olarak yaşanabilecek riskleri de ortaya çıkarılıyor.

Yapılan bu çağrılara henüz Apple dan resmi bir açıklama gelmedi. Ancak İngiltere ve ABD gibi pek çok ülke 2033 sonrası 2G’yi tamamen kullanımdan kaldırmayı planlıyor.

2G
Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir