Android işletim sistemi iOS platformuna göre daha özgür ve özelleştirilebilir olduğundan dolayı neredeyse her bölgesinde değişiklik yada özelleştirme yapmanız mümkün olabiliyor. Bizde bu konu ile alakalı Android cihazlarınızda tuşların işlevlerini değiştirmek için yapmanız gereken ayarlardan bahsedeceğiz. Telefon üzerlerinde bulunan donanım butonlarındaki işlevleri değiştirerek bu tuşlara yeni fonksiyon atamaları gerçekleştirebilirsiniz.

Android’in derin dosyalarına erişeceğimiz için yine bu işlemler için Android telefonunuzun Root erişimli olması gerekmektedir. Ancak root erişimli ve root erişimsiz her iki akıllı telefonda da tuşların işlevlerini değiştirmek için farklı yollar bulunmakta. Şimdi gelin her iki versiyonunda tuş işlevlerini nasıl değiştirebileceğimize bakalım.

Android Tuşların Fonksiyonlarını Değiştirmek (Rootlu)

Rootlu cihazlar için anlatacağımız bu ayarların başında ilk olarak Android telefonunuzun Root erişimi görmüş olması gerekmektedir. Gerekli Root işlem ve erişimlerinden sonra Xposed framework isimli uygulamaya gerek duyacağız. Bu Xposed uygulamasınıda telefonunuza kurun. Xposed kurulumu ardından tuşları yeniden fonksiyonlamak için Xposed Additions isimli bu modülü yüklemeniz gerekmektedir.

  • Gerekli uygulama ve modülleri kurduktan sonra uygulamayı açın ve Super User erişim iznini verin.
  • Uygulama arayüzünde Buttons (Configure buttons remap setting) isimli seçeneği göreceksiniz.
  • Bu seçeneğe girdiğinizde varolan tuşlarınızı değiştirebilme adına çeşitli ayar ve seçenekleri göreceksiniz. Buradan dilediğiniz tuşa dilediğiniz işlevi atayabilirsiniz.

Android Tuşların Fonksiyonlarını Değiştirmek (Rootsuz)

Tuşların işlevlerini Root’suz bir şekilde değiştirmek için Google Play Store’da bulunan üçüncü parti bir uygulamadan yardım alacağız. Google Play’den Buttons Remapper isimli uygulamayı aratarak cihaza kurunuz.

  • Uygulamayı açtığınızda sizden istenen gerekli erişim izinlerini verin.
  • Erişim onayları ardından uygulamanın arayüzünde yer alan + butonuna dokunun ve Short and Long Press seçeneğini seçin.
  • Buradan artık istediğiniz tuşa istediğiniz komut atamasını gerçekleştirebilirsiniz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir