Google, işletim sistemi sürümlerinin yayınlanması ve güncellemesinde eskilere göre artık çok daha stabil ve programlı ilerliyor. Platformların dağılımı ve kullanım oranlarına yönelik yapılan değerlendirmelerde ise özellikle Android 11’in ekosistemde daha fazla kullanıcıya ulaşması dikkat çekiyor. Yapılan güncellemelere göre Android 11’in Android ekosistemindeki payı yüzde 24’e ulaşmayı başardı.

Payını arttırmaya devam ediyor

Android Studio’da yayınlanan rapor, Android 11’in yayınlandıktan 14 ay sonra %24,3’lük bir pay elde ettiğini gösterdi. Şu anda en çok kullanılan işletim sistemi olarak Android 10 ön plana çıkmış durumda. Android ekosisteminde yüzde 26.5’lık bir paya sahip olan Android 10’u Android 11 takip ediyor. 3. sırada ise Android 9 bulunuyor. Android 9’un piyasa payı ise yüzde 18.2. Android 12 için henüz bir güncelleme yapılmadığından dolayı önümüzdeki dönemlerde yayınlanacak raporlar ile birlikte kullanım oranlarına yönelik daha net bilgiler alınabilecek.

Android işletim sistemi rekabetindeki son durum ne?

Yayınlanan yeni rapora göre bugüne kadar piyasaya sunulan işletim sistemlerini birbirine karşı üstünlüğü ve pazar paylarındaki son durum şöyle;

Android Platformu SürümüFarklı Paylaşım
Android 4.1 Jelly Bean%0.2
Android 4.2 Jelly Bean%0.3
Android 4.3 Jelly Bean%0.1
Android 4.4 KitKat%1,4
Android 5.0 Lolipop%0.7
Android 5.1 Lolipop%3.2
Android 6 Hatmi%5,1
Android 7.0 Nuga%3.4
Android 7.1 Nuga%2.9
Android 8.0 Oreo%4.0
Android 8.1 Oreo%9,7
Android 9 Pie %18,2
Android 10 Q%26.5
Android 11 R%24.3

En hızlı sürüm Android 11

Google tarafından yayınlanan son rapora göre Android 11 şimdiye kadar en hızlı kabul edilen ve kullanılan sürüm olarak açıklandı. Android işletim sisteminin trend çizgisini geçmeyi başaran ve güçlü bir rekabete meydan okuyan Android 11, böylece bugüne kadarki en hızlı güncellenen ve tercih edilen işletim sistemi olarak dikkat çekti.

Android 11 ile yakalanan başarı sonrasında Android 12 işletim sisteminde nasıl bir değişimin olacağı ve kullanıcıların bu işletim sistemine ulaşmasında ne kadar istekli olacağı da önümüzdeki aylarda görülecek. Android işletim sistemi güncellemelerinde genel olarak Pixel modellerine ilk yükleme yapılıyor ve yaklaşık 2-3 ay sonra 3. taraf geliştiriciler ve Samsung gibi markalar güncellemelerini kendi telefon modellerine göndermeye başlıyor. Bu nedenle Android 12’yi konuşmak için henüz erken. Ancak yeni tasarım dili ve daha işlevsel özellikleriyle Android 12’nin güncelleme sonrasında diğer versiyonlara fark atması bekleniyor.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir