Android 13 işletim sistemi için özel bir çalışma yapan Samsung’un Android 13 işletim sistemi destekli UI 5.0’ı geliştirmek için çalıştığı öne sürüldü. Sammobile’de yer alan haberlere göre Samsung, One UI 5.0’ın beta sürümünü Temmuz’da, resmi sürümünü ise 2022’nin sonlarında kullanıcılara sunabilir. İşletim sistemi ve ara yüzde son dönemlerde hareketli bir süreçten geçen Samsung’un böyle bir hamle yapması kuşkusuz sektörde tüm dikkatlerin çevrilmesini sağlayacak.

Android 13 tabanlı UI 5.0 Amiral Gemilerinde Test Edilecek

Her zaman olduğu gibi, Samsung’un yeni sürümlerini test edecek cihazlar üst düzey modelleri olacak. Galaxy S22 serisi, Galaxy Z Fold 4, Galaxy Z Flip 4 ve diğer amiral gemileri One UI 5.0’a uyum sağlayan ilk modeller olacak. UI ile birlikte Android işletim sisteminin testlerinde de benzer bir durum yaşanacak. Bu yıl Android 13’ün katlanır ekranlar ve tabletler gibi büyük ekranlı cihazlar için optimize edilmiş olması, test sürecinin daha fazla katılımcı ile yapılmasını sağlayacak. Özellikle yeni sürümde beklentileri karşılayacak bir yeniliğe yer verilmesi katlanabilir sektörün daha hızlı bir şekilde Android 13’e geçiş yapmasını teşvik edebilir.

Raporlara göre Google, Mayıs 2022’deki I/O geliştirici konferansında Android 13 işletim sistemini duyuracak. Samsung ise Mayıs ayından itibaren test süreçlerini başlatmayı planlıyor. Samsung, One UI 5.0’a ek olarak, yeni duyuracağı katlanabilir telefonları için One UI 4.1.1 üzerinde de çalışıyor.

Android 13 neler sunacak?

Resmi olarak açıklanmamış olsa da Android 13 işletim sisteminde gizlilik ön planda tutulacak. Cihazlarda daha güvenli bir ortam sağlayarak ve kullanıcılara daha fazla kontrolü elinde tutmasını hedefleyen Google,  daha güvenli ve gizlilik odaklı bir platform sunacak. Bu kapsamda gelmesi beklenen bazı yenilikler şöyle;

  • Uygulamalarla güvenli bir şekilde fotoğraf ve video paylaşımı için özel seçenekler
  • Konum izinleri için gelişmiş denetimler
  • Yeni Wi-Fi izinleri
  • Geliştiriciler için yeni özellikler ve araçların kullanıma sunulması
  • Yeni işletim sistemine uyumu hızlandıracak yeni teknik değişiklikler ve araçlar

Mayıs ayında yapılacak I/O sonrasında hem Samsung hem de Google cephesinde bu değişikliklerin neler olacağı net olarak görülecek.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir