Google, Android 13 uygulamalarını indirmek için adımlar atıyor. Şirket Android 13 ile birlikte Google Play Store dışında yüklenen uygulamaları kısıtlama kararı aldı.

Google’ın en yeni işletim sistemi Android 13, akıllı telefon kullanıcılarına daha fazla gizlilik sunacak gibi görünüyor. Yeni bilgilere göre Google, Android 13’te yüklü üçüncü taraf uygulamaların dolaylı indirmeler yoluyla erişilebilirlik hizmetlerine erişmesini yasaklayacak.

Android 13 ile arka planda çalışan uygulamaları kontrol imkanı geliyor

Geçen hafta Pixel cihazlar için Android 13 beta’yı piyasaya süren teknoloji devi, kullanıcı gizliliğini güçlendirmek için adımlar atıyor. Android 13 beta 1 ile Google, kullanıcı deneyimini iyileştirmek için bazı değişiklikler planladıklarını onayladı. Bunlardan biri de uygulama mağazası dışından indirilen uygulamalarla ilgili.

Android 13 ile APK indirme yasaklandı

Bir süre önce Apple CEO’su Tim Cook’un ima ettiği kullanıcıların uygulama mağazaları dışından indirmeleri Google’ın da dikkatini çekti. Android 13 ile birlikte bu durumun önüne geçmek için adımlar ataran Google erişilebilirlik hizmeti kurallarını daha da sıkılaştırdı.

Ancak bu güncellemeyle birlikte Google’ın dışardan yüklemeyi tamamen engellemediğinin de altını çizmek gerek. Yazılım devi şimdilik üçüncü taraf uygulamalar için erişilebilirlik hizmetlerini etkinleştirip etkinleştirmemeyi kullanıcıya bırakıyor. Android 13’ün beta sürümünden alınan görsellere göre uygulamanın bilgi ekranında “Kısıtlı ayarlara izin ver” seçeneği bulunuyor.

1 1627856622 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 4

Aslında Android’in son sürümleriyle birlikte akıllı telefonların ele geçirilmesi çok zorlaştı ama yine de imkansız değil. Bilgisayar korsanları, telefonları esas olarak uygulamalar aracılığıyla hackleyebildi. Bu nedenle, Google Play Store dışında uygulama yüklerken çok sayıda kimlik avı ve kötü niyetli saldırısına maruz kalabileceğinizi unutmamamanız gerek. Bunun yanı sıra APK uygulamaların cihazları genelde garanti kapsamından da çıkardığını hatırlatmakta fayda var. Yani Google, dışarıdan uygulama yükleme konusunda Apple kadar hassas davranmasa da cihazınızın ve kişisel verilerinizin sağlığı için uygulama mağazasını tercih etmeniz de yarar var.

Bunun yanı sıra üçüncü taraf uygulamaların haricinde Google Play’den indirilen uygulamaların erişilebilirlik hizmetlerini kullanma hakkına sahip olmadığının da altını çizmekte fayda var. Erişilebilirlik için geliştirilmiş uygulamalar sadece sağlık hizmetleri gibi uygulamalar olmakla birlikte otomatik olarak aktif edilir.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir