Uzun zamandır beta test çalışmaları devam eden Android 12 için resmi çıkış için başlangıç bugün itibariyle duyuruldu. 

Android 12 uzun test çalışmalarının ardından bugün itibariyle Google tarafından resmi olarak kullanıcıların beğenisine sunuldu. Android Open Source Project (AOSP) özelinde de kaynak kodları ile beraber dağıtıma sunulan bu sürüm, elbette ki iOS işletim sistemi gibi hemen her kullanıcı için sunulmayacak. Hatta öyle ki Google, kendi geliştirmiş olduğu Pixel’leri dahi Android 12’ye, Android 12’nin tam sürümüne gelecek hafta içerisinde geçiş yapacak. Samsung, Xiaomi ya da OPPO / OnePlus gibi şirketler ise kendi güncellemesini sunacak. Yakın zaman içerisinde pek çok şirket bu konu hakkında yeni adımlar atacak gibi gözüküyor. Bu arada Google, yeni sürüm için farklı sıradışı açıklamalarda da bulundu. 

Örnek vermek gerekirse Android 12’nin beta sürümünü alan kişilerin tamamı tam 50 binden daha fazla bug yani hata bildirimi yaptı. Android 11′, geride bırakan ve büyük değişiklikler sunmayan 12. sürüm için 50 bin hata bildirimi gerçekten son derece şaşırtıcı olarak değerlendiriliyor. Bu kadar fazla hatanın beta sürecinde bulunması ise elbette ki kullanıcılar için iyi bir haberdir. Çünkü söz konusu bu hatalar, cep telefonlara gelen sürümde yer almayacak. 

20 1

Android 12’ye ek olarak 12.1 sürümü için de çalışılıyor

12.1 sürümünü Android 12 ile Android 13 arasında tek ana güncelleme olacak şeklinde değerlendirmeler yapılıyor. Bu sürümün sunulmasındaki en önemli sebep ise katlanabilir akıllı cep telefonlar. Şirket, yeni sürümü spesifik olarak bu modelleri dikkate alarak geliştiriyor. 12.1’in arkasında esasında Google’ın 2021 yılı son bulmadan tanıtması beklenen kendi katlanabilir akıllı cep telefon modeli Pixel Fold yer alıyor. Farklı bir isim ile 2022 yılına da kalması olası bir durum olan bu katlanabilir özellikli telefonlar için Android temelini kuran Google, elbette ki yeni özellikleri Samsung gibi şirketlerden de saklamıyor. 

Android 12.1 sürümü ilk olarak büyük ekranlı cihazlardan çok daha iyi bir şekilde yararlanıyor. Bu sürüm ile beraber çoklu pencere düzeni daha iyi bir hale geliyor. 12.1 sürümünün en öneli detayı ise ekranın orta altında yer alan uygulama yani araç çubuğudur. Burada masaüstü benzer bir deneyim sunmayı planlayan Google, böylece çoklu pencere kullanımını çok daha kolay bir hale getirmeyi düşünüyor. 12 sürümünün tasarım dilini devam ettiren 12.1, kilit ekranında da katlanabilir ekranlara özel yenilikler sunuyor. Söz konusu bu sürüm ile kullanıcı deneyiminin geliştirilmesi bekleniyor. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir