AMD, ikinci çeyrek raporunda rekor gelir artışı açıklamasına rağmen, yatırımcıların endişelerini artırdı. Detaylar burada…

RTX Voice özelliğine AMD’den rakip geldi

AMD’nin dün açıkladığı ikinci çeyrek raporuyla rekor gelir seviyesine çıkmasına rağmen yatırımcıların endişelerini gideremedi! Rapora göre pandemi sonrasında şirket satışlarını yüzde 70 artırmayı başardı.

AMD, ikinci çeyrek raporuyla yatırımcıları tedirgin etti!

AMD, ikinci çeyrek geliri, net geliri, hisse başına kazanç gibi birçok istatistiği içeren yeni GAAP ve GAAP dışı verilerini paylaştı. Yayımlanan verilere göre şirket, gelirini yıllık bazda yüzde 70 artırmayı başardı. Ancak bu rakamlar da yatırımcıları tatmin etmiyor.

amdnin ikinci ceyrek mali raporu endise veriyor

Geçen yıl 2. kez çeyrekte AMD yaklaşık 3,9 milyar dolar gelir bildirmişti. Bu yılın aynı döneminde 6,6 milyar dolara yakın bir tutar açıkladı. Şirketin brüt kazançları 1.8 milyar dolardan 3 milyar doların üzerine çıktı. Ancak brüt kar marjının yüzde 48’den yüzde 46’ya düşmesi yatırımcılar için pek de iyi haber sayılmaz.

Şirketin faaliyet giderlerine baktığımızda yapılan yatırımlar nedeniyle yüzde 151 artışın yaşandığını ve 1 milyar dolardan 2,5 milyar dolara çıktığını görüyoruz. Şirketin faaliyet karı ise 831 milyon dolardan 526 milyon dolara düşmüş durumda. Kar marjı ise yüzde 22’den yüzde 8’e gerilemiş. AMD’nin bu durumda karı olan net gelirine baktığımızda geçen yıl 710 milyon dolar olan net gelirin bu yıl 447 milyon dolara düştüğünü görüyoruz. Yani şirket bu senenin ikinci çeyreğini, yüzde 37’lik bir gelir kaybıyla kapatıyor.

Bu da yatırımcılar için yeterli değil. Hisse başına kazanç 0,58 dolardan 0,27 dolara düşmesi borsa karlarını da yüzde 53 seviyelerine çekiyor.

Ancak GAAP dışı veriler ise tam aksini söylüyor. GAAP dışı verilere göre AMD, her bileşende düşüş bildirmedi, artışlar da bildirdi. Örneğin, işletme geliri yüzde 37’lik bir düşüş yerine yüzde 72’lik bir artışla 909 milyon dolardan 1.5 milyar dolara yükseldi. Aynı şekilde net gelir de yüzde 37’den yüzde 119 artarak 778 milyon dolardan 1.7 milyar dolara yükseldi. Son olarak, hisse başına kazancının şimdiden 0,63 dolardan 1,05 dolara yükseldiğini söylüyor.

Ancak GAAP ve GAAP dışı veriler arasındaki farkın önceki üç aylık raporlara göre çok yüksek oranda açıldığından bu durum yatırımcılar arasında gerilime neden oluyor. Şirketin bu duruma ip krizi ve donanımsal açıdan benzeri problemler nedeniyle tedarik zincirinde aksamalar yüzünden geldiğine inanılsa da ilerleyen günlerde AMD’yi zor günler bekliyor gibi duruyor.

AMD

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir