Sorun, Windows 11 tarafından kullanılan fTPM güvenlik yongasından kaynaklanmaktadır.

AMD Ryzen çalıştıran Windows 10 veya 11’de rastgele performans duraklamaları, yavaş şarj veya başka sorunlarla karşılaştınız mı? TechPowerUp tarafından bildirildiği üzere AMD, Ryzen anakartlarının BIOS’ta bulunan bir Güvenilir Yazılım Modülü (fTPM) sorunundan kaynaklanabileceğini belirtti.

Geçen yıl Microsoft, Windows 11’in bir TPM 2.0 yongası gerektireceğini duyurdu. Windows arka plan belleği çalışmasını doğrulayan bir donanım şifreleme sistemi olarak işlev görürler. AMD, “Bazı AMD Ryzen sistem yapılandırmalarının, anakartta bulunan SPI flash bellekte (“SPIROM”) fTPM ile ilgili genişletilmiş bellek işlemlerini düzenli olarak gerçekleştirdiğini tespit etti. Sonuç olarak, işlem tamamlanana kadar sistem çalışmayı durdurur.

AMD işlemci güvenliğinde rakiplerinin önüne geçti

Şirket, bir çözüm üzerinde çalıştığını duyurdu ve hızla bir çözüm önerdi. Anakartınız üzerindeki özel TPM 2.0 başlığındaki fTPM eklentisinden ayrı bir TPM modülüne (dTPM) geçebilirsiniz. Elbette ödenmesi gereken bir bedel var. TechPowerUp’a göre Amazon’da yaklaşık 50-100 dolar tutuyor ve ülkemizin oranları düşünüldüğünde bu az bir miktar değil. Elbette AMD’den bir güncelleme beklemekte fayda var.

AMD bu sorunu ne zaman çözecek?

AMD, bu sorunu gidermek için Mayıs ayında bir güncelleme yayınlamayı planlıyor. fTPM sorunu, AMD’nin Ryzen yongalarında gördüğüm ilk sorun değil. Geçen yıl AMD, e-spor oyunlarını yüzde 15 yavaşlatan iki büyük hata için güncellemeler yayınlamak zorunda kaldı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir