AMD, 3D V-Cache özellikli ilk laptop oyun işlemcisini tanıtımını yaptı. AMD, dünyanın en hızlı laptop işlemcisi olduğunu söyledi.

3D V-Cache teknolojisi, CPU’nun üzerine daha fazla önbellek depolanmasına yardımcı oluyor. Bu teknoloji masaüstü işlemcilerine geçen yıl gelmişti, yakın zamanda ise 3D V-Cache CPU’lu bir dizüstü bilgisayarın satışa sunulması planlanıyor. AMD, Ryzen 9 7945X3D işlemcisini tanıtarak konudaki ilk adımını atmış oldu. AMD, işlemcinin dünyanın en hızlı laptop işlemcisi olduğunu iddia etti.

AMD, 3D V-Cache teknolojisini kullanarak Ryzen 9 7945X3D’ye ekstra 64 MB L3 bellek sığdırdı. Bununla beraber toplam önbellek 144 MB’ye ulaştı. Bu yenilik önbellek kaçırma olasılığının azaltılmasını sağlayacak. Sistemin aradığı bilgiyi önbellekte bulamazsa sistem belleğine gitmesi gerekiyordu. AMD bu işlemin 10 kat daha uzun sürmesine neden olacağını düşünüyordu.

AMD dünyanın en hızlı laptop işlemcisini üretti

AMD 3D V-Cache teknolojisiyle oyun kare hızlarını arttıracak

Şirket, 3D V-Cache yaklaşımının oyunların FPS değerlerini artırabileceğini söylüyor. Diğer firmalar da bunları ve yeni 3D V-Cache teknolojisini kullanabilir, ancak AMD, çipin boyutunu genişletmek veya uzatmak zorunda kalmadan, bir CPU’nun tipik 2B düzlemine daha fazla önbellek ekleyerek önbellek boyutunu artırabilir.

Dolayısıyla şirket, işlemcinin kalınlığını artırmadan temel bir ana kartta kapladığı yatay alanda herhangi bir artıştan kaçınarak CPU’dan daha fazla performans elde edebiliyor.

İşlemcinin özelliklerine baktığımızda, yeni Ryzen 9 7945X3D’nin 16 çekirdeğe ve 32 iş parçacığına sahip olduğunu, saat hızının 5,4 GHz’e kadar çıktığını söyleyebiliriz. Ayrıca, işlemci 55W+ TDP değerine sahip ve Zen 4 mimarisi üzerine inşa edilmiştir. Şu an için bu işlemciye sahip bir laptop satışa sunulmamış olsa da ASUS, ROG Strix Scar 17 X3D ile bunu gerçekleştirmeyi planlıyor.

Grafik Tasarım bölümünde öğrenci. İmza İnternet Teknolojileri'nde dijital çırak olarak eğitim alıyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir