Amazon ve Stellantis anlaşmasının ardından Rivian hisselerinde ciddi anlamda bir düşüş yaşandı.

Amazon tarafından desteklenen bir elektrikli araç şirketi olan Rivian’ın hisseleri, otomobil üreticisi Stellantis’in Amazon’un bulut hizmetlerini ve araç içi gösterge paneli yazılımını sağlayacağını açıklamasından bir gün sonra Perşembe günü %3 düşüşle 52 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Rivian hisse senedi, Çarşamba günkü işlem seansında %11 düştükten sonra hafta içi %15,6 daha düştü. Bu seviye 16 Kasım’daki en yüksek seviyesinden yaklaşık %51,3 aşağıda. Piyasalar kapanana kadar devam ederse, hareket Rivian’ın piyasa değerinden 2,4 milyar dolar azaldı 78,6 milyar dolara çıkardı.

Amazon ve Stellantis anlaşması Rivian hisselerini kötü etkiledi

Ancak hisse fiyatını etkileyen başka faktörler de var. Yatırımcılar, uzak kâr beklentilerine sahip teknoloji hisselerinden el değiştiriyor. Hisse senetleri, yüksek değerlemelere ve belirsiz gelecek karlılığına sahip bir şirketler grubu arasındadır ve faiz oranları yükseldikçe onları daha riskli bahisler haline getirir. Yatırımcılar bu eski sevgilileri terk ediyor ve artan kârlı daha istikrarlı şirketlere geçiyor.

Eskiden Fiat Chrysler olarak bilinen Stellantis, Amazon’un Ram ProMaster akülü elektrikli aracının ilk ticari müşterisi olacağını da duyurdu.

Rivian, sadece iki ay önce Nasdaq’ta çıkış yaptı. Amazon’u tercih ettiği bulut sağlayıcısı seçti ve 2030 yılına kadar şirket için 100.000 araç üretmesi için sözleşme imzaladı.

Bir Amazon sözcüsü Çarşamba günü yaptığı açıklamada şirketin Rivian’a verdiği desteği yineledi.

Sözcü yaptığı açıklamada, “Son kilometre operasyonlarımızda iddialı sürdürülebilirlik hedeflerimizin birden fazla elektrikli dağıtım kamyoneti sağlayıcısı gerektireceğini her zaman biliyorduk. Rivian ile olan ilişkimiz konusunda heyecan duymaya devam ediyoruz ve bu, yatırımımız, işbirliğimiz veya sipariş büyüklüğümüz ve zamanlamamız hakkında hiçbir şeyi değiştirmiyor.” dedi.

Amazon’un değeri 1 trilyon doları geçti

Bir Rivian sözcüsü ilk olarak Çarşamba günü paylaştığı bir açıklamada, “Bu sektör için, Rivian ve Amazon için iyi bir haber. Elektrifikasyona ve karbon nötrlüğüne odaklanan büyük filolar, her iki şirketin misyonu için bir kazanımı temsil ediyor. Amazon’un ölçeği küresel olarak emsalsiz ve onlardan birçok sağlayıcıdan araç satın almalarını bekliyoruz – onlarla olan ortaklığımız sağlam, gelişiyor ve büyüyor.” dedi.

Önümüzdeki günlerde şirketlerin yapacağı açıklamaları sizlerle paylaşmaya devam ediyor olacağız. Gelişmelerden haberdar olmak için bizi takipte kalın.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir