Amazon, SpaceX’in uydu İnternet projesi Starlink ile resmen rekabet etmeye başlayacak. Geçen yıl Nisan ayında imzalanan multi-milyar dolarlık bir anlaşma ile Amazon, Dünya yörüngesine binlerce uydu gönderecek.

Görünüşe göre Jeff Bezos, Amazon CEO’luğundan istifa etse de Jeff Bezos ile Elon Musk arasındaki rekabet bitmiyor ve bir üst noktaya taşınıyor. Amazon’un Dünya yörüngesindeki küçük uyduları kullanarak uzaydan insanlara interneti ulaştırmak için bir projesi var ve buna Project Kuiper deniyor. Uzun soluklu bu projede geçtiğimiz aylarda beklenen izinler nihayet alındı ​​ve anlaşmalar yapıldı.

Uzay taşımacılığında Elon Musk mı yoksa Jeff Bezos mu önde?

Nisan ayında Amazon, Kuiper uydusunu üç farklı füzeyle fırlatmak için milyonlarca dolarlık bir anlaşma imzaladı. Bu ticari uzay endüstrisi tarihindeki en büyük füze anlaşması. Amazon, Project Kuiper’ı ilk olarak 2019’da duyurdu, ancak şirketin geçen ay yaptığı duyuru etkinliğe yeni bir ivme kazandırdı. Amazon’un kararı, Elon Musk’ın SpaceX Starlink ağı için kesinlikle bir meydan okumadır.

Amazon, uzaya 3.236 küçük uydu fırlatmayı planlıyor

Amazon henüz tek bir uydu fırlatmamasına rağmen teknolojij alt yapısına bakıldığında yine de piyasada önemli bir rol oynayabileceği düşünülüyor. Şirket, Kuiper projesinin bir parçası olarak başlangıçta Dünya yörüngesine 3.236 mikro uydu fırlatmayı planlıyor.

Amazon, ‘Project Kuiper’ı ilk olarak 2019’da duyurup piyasaya sürse de asıl çalışma geçen ay başladı. Amazon, Nisan 2022’de milyarlarca dolarlık bir anlaşma imzaladı, ancak ne yazık ki çalışmalara ne zaman başlanacağı gibi proje hakkında daha fazla ayrıntı vermedi.

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin verilerine göre, dünya nüfusunun tahminen %37’si interneti hiç kullanmamıştır ve bu insanların %96’sı gelişmekte olan ülkelerde yaşamaktadır. Amazon, temel hizmetlerini desteklemek için dijital altyapıya yatırım yapan Facebook ve Google ile birlikte teknoloji devleri listesine katılıyor. Buda şirketi uzaydan internet teknolojisinde önemli bir yere taşıyabilir gibi görünüyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir